Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Și-a dedicat viața copiilor. Istoria Anei Ostapenco, medic obstetrician la 85 de ani

Ana Ostapenco are o practică medicală de 62 de ani, dintre care peste 55 de ani este medic obstetrician-ginecolog. În acești ani a fost martoră la cum se nasc mii de cahuleni. 

Cariera și-a început-o în com. Mosocvei, unde a fost medic generalist. În anii ‘60 era foarte greu să lucrezi, multe persoane refuzau să primească ajutorul medical necesar. Spune că acei primi 5 ani de zile, au fost o practică extraordinară și au învățat-o să ia decizii rapid.  

„Lucru era mult, un singur specialist și în laborator, și în staționar. Se tratau de la mic și până la mare. Au fost situații și mai grele, când locuitorii nu înțelegeau situația care este. Era foarte greu de spitalizat o femeie cu copil mic, ajungea la aceea că trebuia să mă adresez la milițianul care era în sat. Făceam tot ce-i posibil să internăm și să tratam copilul ăsta”, ne povestește Ana Ostapenco. 

Cariera de medic obstetrician-ginecolog a început-o în 1966, când a fost transferată în satul Bravincea, raionul Călărași. Pe atunci, în sat era un spital cu 75 de paturi. După 6 ani, în 1972 a revenit la Cahul, urmându-și soțul, medic și el. 

„Soțul a fost transferat în Cahul, singură am venit încoace. De la început am lucrat la „Consultația pentru femei” (Actuala Î.M. CSF Virginia), după asta m-au transferat în staționar și până în ziua de astăzi lucrez”, ne-a mai spus Ana Ostapenco.  

Pe vremuri erau până la 2000-2300 de nașteri pe an, acum nici 1000 de nașteri nu sunt.

„Primesc nașterea, duc nașterea, gătesc la naștere. Din 1975 am fost șefă de secție a secței obstetrice pînă în 1993. Înainte, pe vremuri, erau până la 2000- 2300 de nașteri pe an, acum nici 1000 de nașteri nu avem. Dacă am devenit șefă de secție – operam, cezariene, eram disponibilă și ziua și noaptea și în zilele de odihnă”, își mai amintește Ana Ostapenco. 

„Din 1993 sunt la pensie, acum în august o să am 30 de ani stagiu ca pensionar. Nu îmi închipuiam cum e să stau acasă. În august împlinesc 62 de ani de stagiu neîntrerupt. La 70 de ani am decis să nu mai operez. Îmi place specialitatea și mă gândesc că dacă aș începe de la început, eu iar mi-aș alege anume obstetrica, asta mi-a plăcut și îmi place”, punctează Ana Ostapenco. 

În decembrie 2020, Anei Ostapenco i-a fost decernat titlul de Cetățean de Onoare a municipiului Cahul, prin decizia Consiliului municipal Cahul, pentru activitatea prodigioasă și îndelungată în cadrul sistemului medical, contribuția personală la perfecționarea și menținerea sănătății cetățenilor Republicii Moldova, acordarea asistenței medicale profesionale populației. 

Articole similare