Publică un anunț
piatasud.md

VIDEO// Tânără scriitoare: Empatizați persoanele cu dizabilități, ajutați-le cât mai mult, oferiți-le un sprijin, o emoție

„Fiecare om are o poveste, o poveste care merita rostită, dar mai ales trăită”. De această părere este Mariana Hajder, studentă la Universitatea de Stat din Cahul. 

Suferă de paralizie pe partea dreaptă a corpului, o maladie ereditară care, potrivit Marinei, o face mai specială decât restul semenilor. 

Boala nu a oprit-o să-și stabilească și să-și atingă scopurile în viață. Studiază limba și literatura română și peste câțiva ani va deveni profesoară. A ales această specialitate datorită dragostei față de scris și față de frumos.  

„Am scris 2 cărți care mă pasionează. O carte care se numește „Restul e tăcere” la vârsta de 18 ani, iar cealaltă – „Linii de dialog”, o carte de dragoste la vârsta de 20 de ani. Sunt sigură că nu vreau să mă opresc aici, vreau să merg mai departe, vreau ca lumea să vadă în mine acea lumină care merită, să fiu o persoană apreciată pentru ceea ce este, dar nu pentru ceea cum o văd oamenii din jur” ne-a spus Mariana. 

A mers la facultate un pic mai târziu, totul din cauza maladiei de care suferă. Cu toate acestea nu a cedat, nu a refuzat la visul de a deveni dascăl: „Nu este târziu să înveți, orice vârsta nu ia avea. Suntem oameni și la fiecare vârstă trebuie să învățăm, să învățăm ceva bun care ne educă și ne maturizează”. 

Societatea deseori e dură cu persoanele cu nevoi speciale, chiar și cu cei care sunt un pic diferiți.

„Este destul de greu, de cele mai multe ori nu pot face lucrurile așa cum mi le doresc. Zi de zi încerc să lupt, încerc să arăt oamenilor că pot fi altfel, și e frumos să fii diferit. Nu mi-au plăcut oamenii care marginalizează, care diferă oamenii, pe noi de fapt, de alți oameni. Suntem toți la fel. Nu este ușor să fii un om diferit, sau cel puțin să încerci să arăți că tu poți” ne-a mai spus Mariana.  

În ajunul zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, Mariana vine cu un mesaj pentru persoanele cu nevoi speciale și întreaga societate.    

„Nu mi-a fost ușor, știu că mi-a fost greu, dar sunt exact ca tine și știu că tu faci parte din sufletul meu. Eu țin la tine și ți-aș da acum o îmbrățișare. Să știi că totuși ești un om diferit și special și asta trebuie să te încurajeze. Îndemn toți oamenii: empatizați persoanele cu dizabilități, ajutați-le cât mai mult, oferiți-le un sprijin, o emoție” a menționat Mariana. 

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată anual pe data de 3 decembrie și are scopul de a promova și implementa programele destinate îmbunătățirii condițiilor de viață pentru aceste categorii sociale defavorizate. În raionul Cahul sunt înregistrate circa 700 de  persoane cu nevoi speciale. 

Articole similare