Publică un anunț
piatasud.md

Vijelia a făcut ravagii la Slobozia Mare, raionul Cahul. Zeci de gospodării au fost afectate /VIDEO

Vijelia a făcut ravagii la Slobozia Mare, raionul Cahul. Zeci de gospodării au fost afectate /VIDEO

Vântul puternic din noapte dintre 13 și 14 iulie a produs pagube mai multor gospodării din sat. Acoperișuri distruse, foi de ardezie rupte și pagube de sute de mii de lei – acesta este bilanțul. 

Dumitru Rusu de 3 ani construiește casa. Spune că a lucrat singur la acoperiș și mansardă, air vântul puternic a distrus tot. Nu doar că a rupt o parte din acoperiș, dar a dărâmat și un perete al mansardei.

„Copii speriați, probleme nu am ce face, asta-i situația, cu nimeni nu poți să te bați. Pe la 11:30 a venit vântul l-a luat și l-a dus. Muncă, bani și la urmă iată ce se întâmplă. Asta-i situația.  Acum trebuie sa găsim finanțe sa mergem mai departe să reparăm, altă metodă nu este. Paguba – peretele de sus era Pina la casă, tot a căzut jos și bucata asta de acoperiș mi-a luat-o vântul . Din 2020 mă construiesc. Un an de zile am făcut acoperișul singurel, am muncit și timp de 10 minute nu-i. Amu la moment nu pot sa socot nimic. Prețurile atunci.. am luat cu un preț, acum e ales preț, asta e situația” ne-a declarat Dumitru Rusu.   

Familia Fuior e nevoită acum să schimbe tot acoperișul. Foi de ardezie au găsit la Văleni, în satul apropiat. Nu s-au așteptat ca vijelia să provoace asemenea daune. 

„S-a început ploaie, vântul. A început parcă așa.. fulgera, tuna, nu ne așteptam și noi că o să vina așa. Pe urma a început sa cada câte un șifer, soțul nu putea să iasă din casă, a căzut peste mașini, a stricat tot . Nu ne-am așteptat ca așa va fi . De plouat – a mai plouat, dar nu să fie așa de strașnic. Ne-am gândit și noi că cade unul, cade 2, dar nu să ne ia tot acoperișul. Copii de aici care plângea…. Acum vrei nu vrei.. Tocmai la Văleni am fost și am adus de acolo foi de ardezie Acum dacă schimbam – schimbăm tot de-acum.  Primăria în cazuri din astea ajută, pe cine poate, cum poate, din altă parte de unde ajutor? Nu este ajutor din altă parte” a declarat Fuior Aliona 

”La 11 noaptea eu dormim. Cind m-am trezit era dărâmat. Duc la vecin scara. La cumătru toată casa e dezvelită. Asta-i treaba”, ne-a povestit un locuitor a satului Slobozia Mare.

Una dintre atracțiile turistice cunoscute în Slobozia Mare este pensiunea Potcoava Verde, zonă de agrement dezvoltată de familia Neagu. Cu ajutorul mai multor proiecte, inclusiv cu finanțare europeană au reușit să construiască 4 căsuțe modulare pentru a primi turiști. Vântul a răsturnat toate cele 4 căsuțe, care fiecare cântărește circa 2 tone. Tot aici, vântul a rupt un acoperiș și l-a dus la vecini în curte. Lorena Neagu, proprietara,  nu a fost în stare să vorbească la cameră. 

„Avem cineva case unde acoperișul în proporție de 70-80% e total scos. Acum agenți economici care au avut de suferit. 30-40% din case de localitate, -5 foi de ardezie au fost rupte de furtună. Agentul economic care mai avea foi de ardezie și le vindea demnilor a fost cultă din somn și a mers și a vândut oamenilor șifere. Oamenii s-au mobilizat. Dimineață deja nu mai erau foi de ardezie pentru a fii procurate în sat” ne-a declarat Valentina Carastan, primara s. Slobozia Mare, raionul Cahul.

Potrivit Primarei, consiliul local a alocat 100 mii lei pentru a ajuta cu foi de ardezie oamenii. 

„Piața, centrul satului, R34, blocat de aseară noapte, era blocat cu copaci căzuți. Dimineață ne-am mobilizat cu toții și am curățat. Am aut tablă zincate în șanțuri, am avut tablă zincate în copaci zburată, Îți  era teamă pe drum să mergi. Am curățit cât de cât, acum vedem cum ajutăm oamenii” a mai adăugat Valentina Carastan. 

A doua zi după vijelie, la fața locului au venit și reprezentații Comisiei Raionale Situații Excepționale pentru a aprecia pagubele și a identifica soluții pentru a despăgubi slobozenii.  

Articole similare