Publică un anunț
piatasud.md

Vinurile din sudul țării şi-au confirmat calitatea

Vinurile din sudul țării şi-au confirmat calitatea

Vinurile albe, roze și roșii, produse în regiunea vitivinicolă IGP „Valul lui Traian”, au fost supuse unei evaluări organoleptice. Rezultatele degustărilor, făcute publice de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), au confirmat faptul că vinurile din această zonă sunt de calitate înaltă, transmite MOLDPRES.

Calitatea vinurilor a fost evaluată în baza unui sistem informațional automatizat, de către o comisie din şapte degustători autorizați, creată de Oficiul Național al Viei și Vinului. Circa 20 de vinării din regiune au prezentat 105 mostre de vinuri, dintre care vinuri albe – 40, rose – 11 și roșii – 54.

„Vinurile provin din soiuri autohtone și internaționale — Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Pinot Grigio, Saperavi, Riesling, Muscat Otonnel, Rkatsiteli, Feteasca Albă și Feteasca Neagră. În prezent, vinurile sunt apreciate nu doar în Republica Moldova, ci și în țări precum România, Germania, China, Japonia, USA, Canada ș.a.”, indică MAIA.

„Valul lui Traian” este regiunea vitivinicolă delimitată pentru producerea vinului cu Indicație Geografică Protejată (IGP), amplasată în sudul Republicii Moldova, care s-a distins de-a lungul timpului prin particularități de mediu specifice ce duc la obținerea vinurilor cu tipicitate pregnantă și particulară acestei regiuni. Regiunea vitivinicolă cuprinde trei subregiuni cu particularități pedoclimatice specifice: Câmpia Bugeacului, Codrii Tigheciului și Terasele Prutului, care se încadrează în zona naturală Est-Europeană și Mediteraniană a silvostepei cu stejar pufos și stepa xerofită cu păiuș-negară, bărboasă și pelin-austriac.

Regiunea include şapte unităţi administrative: Leova, Cantemir, Cahul, Comrat, Ceadâr-Lunga, Taraclia și Vulcănești.

Articole similare