Publică un anunț
piatasud.md

Vrei să lucrezi la stat (CR Cahul)? Scrie cerere și gata, nu contează că e ilegal (Editorial)

Vrei să lucrezi la stat (CR Cahul)? Scrie cerere și gata, nu contează că e ilegal (Editorial)

Acest articol îl vom începe prin citarea primarului mun. Cahul, Nicolae Dandiș: Mulți dintre consilieri nu prea au idee de cadrul legal.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat redacției ziuadeazi.md după ședința Consiliului municipal Cahul din 7 februarie 2020. Primarul de Cahul atunci a vorbit despre anumite acțiuni ale aleșilor locali care au stârnit mari dubii în ceea ce ține de legalitatea actelor aprobate. E așa sau nu, vom afla la următoarea ședință a consiliului.

Se pare că cuvintele domnului primar pot fi aplicate nu doar celor din Consiliul municipal, dar chiar și înalților funcționari din Consiliul raional Cahul. 

Cum să angajezi în funcții publice 2 persoane fără concurs? Întrebați „la raion”

Pe 13 februarie, dăm pe post un articol cu denumirea „Se închide Centrul de tineret Cahul? Voluntarii: Nu va mai funcționa din motive politice”. În material descriem situația de la IP Centrul de Tineret Cahul, faptul că a rămas fără personal (Directoarea este în concediu de boală, iar unica specialistă a demisionat), că voluntarii Centrului se tem că acesta nu va mai funcționa, că este implicat politicul etc. Mai detaliat puteți citi în linkul de mai sus. 

Atunci, am solicitat poziția președintelui de raion, Marcel Cenușa, în primul rând pentru a comenta acuzațiile și pentru a face mai multă lumină pe caz. Declarații și sentimente pe facebook e bine, dar trebuie și o poziție oficială. 

Atunci, repetăm – 13 februarie, președintele de raion ne-a declarat următoarele: „…Din această cauza Centrul de Tineret nu are la moment angajați, urmează să angajăm specialiști la funcția de director a Centrului și Specialiști”. Discuția a avut loc la ora 17:28, după finisarea orelor de muncă (detaliu important).

Ne-am promis atunci că vom monitoriza cazul, să vedem cine va fi angajat, dacă va fi și dacă consilierii raionali vor aloca și buget pentru activitățile de tineret căci, să-l cităm pe domnul Cenușa: „Cum putem sa aveam o abordare așa de simplistă, doar vorbim despre copii, tineret, viitorul țării”.

Astăzi aflăm pur întâmplător că deja au fost angajate 2 persoane pe pozițiile vacante. Cum au fost angajate? În baza unei simple cereri. Cât e de legal? Vă spunem mai jos

Angajați din 13 și 17 februarie

Actelocale.gov.md, un instrument care permite să monitorizezi acțiunile administrației publice locale. Noi o facem în permanență, și nu doar ce ține de raion. Ce e bun în acest instrument, este că actul emis, intră în vigoare doar la data publicării lui pe această platformă, și o dată publicat, nu poate fi șters sau ascuns. Mai sunt si minusuri. Multe detalii sunt ascunse, dar se pare că nu fiecare știe ce și cum să ascundă.  

Astăzi depistăm o dispoziție, din 14 februarie 2020, de angajare. Dispoziția 140-i din 14.02.2020.

În dispoziție este clar specificat temeiul juridic prin care se angajează persoana în funcția de Specialist în cadrul IP „Centrul de Tineret Cahul”: Legea APL, Codul muncii și  cererea personală. Despre concurs nici un cuvânt. Suntem siguri că acest termen a fost introdus în APL cam după 2011, iar cei care au activat atunci, și au revenit acum, cred că se poate așa – fără concurs, cum era pe timpuri.  

Chiar dacă numele persoanei e ascuns, și în primul paragraf e ascunsă și funcția, „cenzorii” nu sunt atenți și lasă la vedere funcția în paragraful 2. Interesant este că cererea a parvenit la Consiliu pe data de 13 februarie, și a doua zi a fost și semnată dispoziția de angajare. 

La data de 18 februarie, mai este emisă o dispoziție (nr. 144-i din 18.02.2020) cu același format de text, doar că de data asta „cenzorii” și-au făcut bine meseria. Potrivit surselor noastre, această dispoziție de asemenea vizează aceiași instituție publică a Consiliului raional Cahul.

Si din nou, cererea depusă pe 17 februarie, iar dispoziția emisă a doua zi. 

Una este îmbucurător în această situație, Centrul de Tineret Cahul nu va fi închis, chiar dacă au fost angajări nu prea legale, intenția e clară. 

Ambele dispoziții sunt semnate de Președintele Raionului Cahul, domnul Marcel Cenușa, iar „cenzorii” au uitat că semnătura persoanei poate fi considerată „date cu caracter personal” și nu s-au grăbit să o ascundă. Vedeți, funcția publică într-o instituție de stat e mult mai „date cu caracter personal” decât semnătura președintelui raionului. 

Cel puțin trebuiau să citească decizia Consiliului – acolo scrie tot ce trebuie și cum trebuie de făcut

Autorii dispozițiilor în cauză, au uitat, sau au dorit să uite de decizia Consiliului raional Cahul nr. 10/01-IV din 21 decembrie 2017 Cu privire la instituirea Instituție Publice „Centrul de Tineret Cahul”. În anexa 1, punctul 23 prevede expres: „Angajarea directorului și a personalului Centrului se face prin concurs organizat în conformitate cu prevederile legale, de către o comisie instituită prin Dispoziția Președintelui Raionului, din care face parte și un reprezentant al autorității publice centrale de specialitate cu drept(uri) consultative”. 

Consiliul raional Cahul în componența din 2017 a specificat clar cum are loc angajarea atât a directorului cât și a personalului. Mai mult ca atât, în comisia de concurs urma să facă parte și un reprezentant al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, minister care a facilitat crearea acestui Centru de Tineret la Cahul. 

Ai multe comentarii sunt de prisos, doar că…

Nu e prima angajare ilegală, dar nimeni nu a învățat minte

Paradoxal, dar aceste 2 dispoziții nu sunt primele, a mai fost una, un pic mai devreme, de angajare în baza cererii. Dispoziția nr. 596-i din 12.12.2019 tot prevedea: „1. Se numește (cenzurat) în funcția de specialist în cadrul Serviciul Tineret și Sport a Consiliului Raional Cahul, începând cu data de 13 decembrie 2019”.

De ce e paradoxal? Căci peste 4 zile, Președintele raionului Cahul emite o dispoziție prin care o abrogă pe prima. Dispoziția nr. 599-i din 16.12.2019.

Alte comentarii credem că sunt de prisos… să vedem reacțiile, în primul rând de la cei care au obligația să verifice legalitatea actelor administrative emise de autoritățile publice. 

V. Hotnogu

Articole similare