Zece tineri din Cahul, instruiţi de cei mai buni meşteri populari din sudul ţării/VIDEO

Zece tineri din Cahul, instruiţi de cei mai buni meşteri populari din sudul ţării/VIDEO

Zece tineri din raionul Cahul au avut ocazia să fie instruiţi de cei mai buni meşteri populari din sudul ţării. În cadrul unui proiect-pilot al Organizației Internaționale a Muncii aceştia au fost în ucenicie la mai mulţi meşteşugari timp de trei luni. Pe lângă experienţă, au primit şi burse lunare în valoare de aproximativ două mii de lei, transmite publika.md

Corina Neagu a avut norocul să fure meserie de la Constantin Olteanu.

„Domnul Olteanu mi-a spus despre acest proiect şi eu nu am putut să ratez şansa de a învăţa de la un meşter împletitul în nuiele. Îmi place şi de ce nu, pe parcurs ar putea fi şi o afacere.”, a spus ucenicul, beneficiarul programului, Corina Neagu.

Constantin Olteanu împleteşte în lozie de peste 20 de ani, iar lucrările lui au ajuns şi peste hotare. Acum, e păcat să se piardă această meserie care poate fi şi destul de bănoasă.

În cadrul proiectului implementat de Organizația Internațională a Muncii, meşterul nu a câştigat doar un ucenic, ci şi utilaj care îi va prinde bine.

„Acum sunt şi eu mai în vârstă şi posibilităţile sunt altele. Am vrut să particip la acest proiect ca să depistez in ucenic, să dau cuiva această meserie, pentru că este păcat să se piardă.”, a afirmat meşterul popular din satul Manta, Cahul, Constantin Olteanu.

Valentina Gavriliţă este cunoscută pentru măiestria ei în tot sudul Moldovei, aşa că a luat şi ea în ucenicie o tânără. 

„Foarte bine a învăţat, tare bine se descurcă. Acum când am comenzi, apelez la ea şi lucrăm împreună. Chiar şi dacă greşesc, ea neapărat observă. Ea pregăteşte toate ornamentele, pentru că are altă vedere. Ea mi le descifrează.”, a menţionat meşterul popular din satul Manta, Cahul, Valentina Gavriliţă.

Proiectul, numit Parteneriatul Local de Ocupare din raionul Cahul, a început în 2019. Acesta presupune creare a 260 de locuri de muncă și lansarea a peste 110 afaceri în apicultură, industrii creative și meșteșugărit. Costul total al programului este de 400 de mii de dolari. ODIMM a mai contribuit cu peste 200 de mii de dolari.

Articole similare