Amenzi pentru lucrările zgomotoase de reparație duminica și în zilele de sărbătoare: Noi reglementări votate de Parlament
Începând cu luna viitoare, locuitorii blocurilor din Republica Moldova vor trebui să respecte noi reglementări privind lucrările de construcție și reparație.
Parlamentul a votat în a doua lectură un proiect de modificare a Legii cu privire la locuințe, care interzice efectuarea lucrărilor zgomotoase în zilele de duminică și de sărbătoare nelucrătoare, precum și în intervalul orar 20:00 – 08:00 de luni până sâmbătă.
Lucrările de construcție care produc zgomot vor fi strict interzise în blocurile locative în zilele de duminică și de sărbătoare nelucrătoare. De asemenea, acestea vor fi interzise în intervalul orar 20:00 – 08:00 în restul zilelor săptămânii.
Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi vor fi de până la 1.500 de lei pentru persoanele fizice și până la 4.500 de lei pentru persoanele juridice.
Proiectul de lege a fost elaborat având în vedere necesitatea de a asigura liniștea și odihna cetățenilor. „Ținând cont de faptul că majoritatea cetățenilor se recreează pe parcursul zilei de duminică și în zilele de sărbătoare nelucrătoare, considerăm necesară extinderea interdicției de a executa lucrări de construcție care produc zgomot pentru aceste zile”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.
La reconstrucția încăperilor, va fi interzisă modificarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale prin instalarea utilajelor consumatoare de gaze în alte încăperi decât în bucătărie sau hale termogeneratoare.
Efectuarea lucrărilor de termoizolare și schimbarea coloristică a fațadei vor fi interzise în lipsa autorizației de construire pentru fațadele clădirilor orientate spre bulevarde și străzi, la clădirile cu statut de monument, precum și la construcțiile din zonele de protecție ale acestora. Excepție fac lucrările de finisare exterioară care nu modifică elementele fațadelor și soluțiile cromatice.
n plus, modificările prevăd extinderea termenului de privatizare pentru locuințele care pot fi privatizate până la 31 mai 2026. Aceasta măsură a fost luată în considerare din cauza litigiilor care urmează a fi soluționate de instanțele de judecată și datorită numărului mare de locuințe pasibile de privatizare, majoritatea fiind în municipiul Chișinău.
Proiectul a fost comasat în lectura a doua la propunerea Comisiei economie, buget și finanțe, și include propunerile deputatului Vasile Grădinaru și ale unui grup de deputați din Fracțiunea „Blocul Comuniștilor și Socialiștilor”. Documentul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.