Peste o lună, pe 14 iunie, cetăţenii raionului Cahul sunt aşteptaţi la urnele de vot pentru a alege conducerea localităţilor şi a raionului Cahul .
Alegerile, la care participăm o dată la 4 ani reprezintă principala formă de implicare în viaţa comunităţii pe care o au cetăţenii. Cu toate că după alegeri, în timpul mandatului, implicarea alegătorilor în corectarea acţiunilor „slugilor poporului” este imperativă.
Cum a fost mandatul actual al administraţiei locale este deja istorie. Nota pentru ceea ce (nu) s-a făcut o vor da alegătorii iar clasa politică urmează să facă bilanţul şi să vină în faţa celor care 4 ani în urmă i-a votat pentru a prezenta realitatea.
Pare naiv dar totuşi sperăm că vom fi martorii a 2 rapoarte prezentate public privind activitatea de 4 ani a Primarului oraşului Cahul şi a Preşedintelui Raionului, căci aceşti oameni au fost responsabili de comunitatea pe care au condus-o 4 ani, iar o dare de seamă pentru acest interval de timp ar fi binevenită.
Diferenţa mare după 4 ani
14 mai a fost ultima zi în care a fost posibilă înregistrarea candidaţilor pentru alegerile locale. Această zi a pus punct oricăror speculaţii şi incertitudini privind posibilele candidaturi la funcţiile elective.
Bilanţul acestei zile este următorul:
Candidaţi la funcţia de Primar al oraşului Cahul – 8 persoane (1 independent)
Concurenţi electorali la funcţia de Consilier orăşenesc – 10 concurenţi dintre care 3 independenţi
Concurenţi electorali la funcţia de Consilier raional Cahul – 7 concurenţi (0 independenţi)
Cei care mai ţin minte campania electorală de 4 ani în urmă, vor remarca diferenţa enormă dintre numărul e candidaţi.
Primar de Cahul – 11 candidaţi (1 independent)
Consiliul orăşenesc Cahul – 23 concurenţi (13 independenţi)
Consiliul Raional Cahul - 16 concurenţi (6 independenţi)
Diferenţa este dublă (chiar şi mai mare) faţă de situaţia actuală, iar o astfel de pasivitate stârneşte mari semne de întrebare privind dorinţa cetăţenilor oraşului şi raionului Cahul de a fi aleşi şi de a se implica direct în administrarea treburilor oraşului şi a raionului.
Actualmente, în buletinul de vot sunt incluse doar partidele cu reprezentare parlamentară şi, la nivel de consiliu orăşenesc, doar 3 candidaţi independenţi, fiecare cu activitate, în ultimii 4 ani de zile, legată de forul local: ori consilieri orăşeneşti ori observatori permanenţi.
Afilierea liderilor locali la partidele reprezentative dar şi absenţa formaţiunilor extraparlamentare care apar doar în preajma alegerilor şi duc la dispersarea electoratului ,reprezintă un indiciu al consolidării clasei politice locale şi dorinţa de a se implica nu doar în alegeri dar şi în perioada postelectorală.
Pe cine de votat?
Decizia aparţine fiecăruia, in dependenţă de preferinţele politice, viziuni doctrinare dar cel mai important, în dependenţă de soluţiile cu care vor veni candidaţii vizavi de problemele oraşului.
O bună metodă de a alege este urmărirea îndeplinirii promisiunilor şi acţiunile pe care le-au făcut actualii candidaţi în perioada în care au fost la conducere, căci majoritatea lor au deţinut funcţii de conducere ori elective.
Până la urmă, indiferent de culoarea politică, vom avea de a face cu oameni în consilii ori administraţie şi important e să alegem în primul rând oamenii.
Vitalie Hotnogu, ziuadeazi.md
P.S. O dată ce am decis să candidez independent la funcţia de consilier orăşenesc, şi o dată înregistrat în cursă, acesta este ultimul meu material editorial pe site. În campanie voi evita să folosesc resursa media pe care o administrez, iar orice material cu tentă electorală va apărea doar cu înscrierea „publicitate electorală”. Ne auzim pe Blog.