Nadejda Gherța este o persoană profund atașată de orașul Cahul. Aici a găsit un cămin și s-a simțit chemată să contribuie la dezvoltarea comunității. Prin implicarea sa în domeniul sănătății mentale, ea își dorește să creeze un mediu mai bun pentru toți locuitorii orașului.
Cum ați ajuns să lucrați în domeniul psihologiei? Ce v-a determinat să parcurgeți această cale și ce studii ați făcut?
Profesia de psiholog nu este altceva decât o călătorie spre sinele propriu și am ales-o, în primul rând, cu scopul de a mă cunoaște mai bine pe mine însămi. Au existat momente în care mă inundau șiruri de întrebări: de ce gândesc și simt anume asa ; de ce îmi este dificil să iau anume decizii pe care să le respect; ce îmi blochează drumul spre pacea interioară… Mi am propus cu tot dinadinsul, să găsesc rezolvare la asemenea dileme; or, specializarea mea a fost o dorință acută de a răspunde la propriile-mi întrebări. Îmi doream claritate, și pace interioară și acesta a fost motivul care m-a orientat spre domeniul psihologiei. Am absolvit facultatea de psihologie masteratul în psihologia clinică după care au urmat un șir întreg de formări în evaluarea și expertiza psihologică clinică, psihoterapia sistemică de familie și cuplu, hipnoză și terapia prin regresie. Studiile și formările m-au ajutat să găsesc răspuns la unele din întrebări și mă ajută în prezent să stabilesc punți de legătură între mine și cei din jurul meu. Căutare de răspunsuri a evoluat într-o dorință profundă de a-i sprijini și pe ceilalți. Pe parcursul timpului am înțeles că este important ca, pe lângă răspunsuri să avem un spațiu sigur unde să explorăm, să transformăm și să descoperim resursele interioare. Iar ca psiholog/ psihoterapeut mi-am propus să ofer un astfel de spațiu pentru cei care au nevoie de suportul și ghidarea în propriile călătorii.
Ce reprezintă funcția de psiholog și psihoterapeut? Care este diferența dintre aceste două?
Pentru a evita orice confuzie, doresc sa fac unele precizări în ce privește diferența dintre ,,psiholog" și ,,psihoterapeut". Psihologul este specialistul care a absolvit facultatea de psihologie și un program de masterat în același domeniu. Acesta poate oferi servicii de evaluare psihologică, consiliere și consultanță, lucrând cu persoane, grupuri sau organizații, pentru a ajuta la înțelegerea și gestionarea comportamentului și a emoțiilor. Psihoterapeutul este specialistul care, după finalizarea studiilor de psihologie și a programului de masterat, a urmat și o formare specifică într-o anumită abordare. Psihoterapeutul se concentrează pe transformarea problemelor emoționale, psihologice și comportamentale prin diverse tehnici și metode psihoterapeutice,
facilitând procese de vindecare și transformare mai profunde.
Cum definim psihologia clinică? Ce subiecte se concentrează în jurul acestei sfere?
În ce privește psihologia clinică, aceasta este o ramură a psihologiei care abordează o gamă largă de probleme, de la dificultăți ușoare, cum ar fi stresul, adaptarea sau problemele comportamentale, până la tulburări severe, precum schizofrenia sau depresia. Psihologii clinicieni se ocupă cu evaluarea, prevenirea și, în anumite cazuri, cu diagnosticarea tulburărilor psihice, folosind diverse tehnici și metode pentru a îmbunătăți sănătatea psihică și calitatea vieții persoanelor. Aceștia pot activa în spitale, clinici, cabinete private și centre de sănătate mintală.
Aveți propriul cabinet la care oferiți consultații private? Unde vă pot găsi cei interesați?
Oferim servicii de consultanță, consiliere psihologică și psihoterapie atât în format fizic, cât și online în or. Cahul. Ne străduim să fim cât mai flexibili în raport cu oamenii care apelează la noi. Persoanele interesante mă pot găsi pe rețelele de socializare ori la telefon.
Care este categoria de vârsta pentru care oferiți servicii? Lucrați atât cu femei cât și cu bărbați?
La serviciile noastre pot apela toți cei cu vârsta cuprinsă între 24 -60 ani atât femei cât și bărbați.
Cum decurge o ședință de terapie, în general?
O sesiune de terapie presupune mai multe etape, iar procesul poate varia în funcție de tipul de terapie aplicat și de nevoile individuale ale clientului.
Ea se desfășoară în felul următor: Stabilim obiectivul, discutam scopul ședinței, a preocupărilor sau a dificultăților pe care clientul dorește să le abordeze. Aceasta se realizează prin diferite întrebări pentru a clarifica obiectivele și pentru a înțelege situației clientului. Altă etapă constă în explorarea experiențelor și exprimarea gândurilor și emoțiilor în legătură cu acea dificultate.Psihoterapeutul ascultă activ și intervine cu întrebări sau observații pentru a ajunge la o înțelegerea cât mai profundă a situației.
Cea de a III-a etapă constă în aplicarea tehnicilor terapeutice. Specialistul utilizează diverse metode și tehnici, în funcție de tipul de terapie ales. Tehnicile variază de la client la client și sunt adaptate în funcție de nevoilor și obiectivelor clientului, ajutându-l astfel să își transforme percepțiile, gândurile, comportamentele și emoțiile legate de acea dificultate. La finalul sesiunii se discută despre progresele realizate și despre pașii următori.
Care sunt beneficiile terapiei?
Printre beneficiile sesiunilor de terapie pot fi enumerate: creșterea auto-cunoașterii (Clienții devin mai conștienți de propriile gânduri, emoții și comportamente și învață cum să le gestioneze mai eficient), îmbunătățirea relațiilor interpersonale (Terapia poate ajuta clienții să înțeleagă și să îmbunătățească dinamica relațiilor lor, fie că sunt de cuplu, familiale sau profesionale); Clienții învață tehnici pentru a face față mai bine dificultăților și stresului din viața de zi cu zi. - vindecarea traumelor și conflictelor interne (Terapia poate ajuta la procesarea și integrarea unor experiențe dureroase sau traumatizante, aducând un sentiment de eliberare și pace interioară). Fiecare sesiune contribuie la progresul personal al clientului, iar durata și frecvența sesiunilor pot varia în funcție de obiectivele stabilite.
Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se adresează persoanele?
Cele mai frecvente solicitări țin de stările de anxietate, sentiment intens de furie, vinovăție, singurătate și dependență emoțională, psihoeducație.
Ce reprezintă depresia?
Dacă e să vorbim despre depresia clinică, atunci trebuie să menționăm că aceasta este de mai multe tipuri și este nevoie mai întâi de un diagnostic. La general vorbind, aceasta se prezintă sub forma unui dezechilibru în toate aspectele vieții; lipsa plăcerii în activitățile care altădată aduceau bucurie.
Sunt, desigur, și simptome de ordin cognitiv și fizic care afectează buna "funcționare" a unei
persoane aflate în depresie. Printre acestea cel mai des pot fi întâlnite sentimentele de tristețe profundă, disperare sau gol interior. La cele exspuse mai sus s-ar mai putea adăuga: - pierderea interesului pentru activități obișnuite; - oboseală extremă și lipsă de energie; tulburări de somn (insomnie sau, dimpotrivă, somn excesiv); modificări ale apetitului și ale greutății corporale; dificultăți de concentrare, gândire sau luare a deciziilor; sentimente de vinovăție sau inutilitate; gânduri de moarte sau suicid etc.Depresia poate fi cauzată de o combinație de factori genetici, biologici, de mediu și psihologici. Ea poate afecta persoane, indiferent de vârstă sau situație și poate necesita, în unele cazuri, tratament medicamentos și psihoterapie. Persoaneor care se confruntă cu depresie le este necesar ajutorul unui specialist, deoarece
tratamentul poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții. Psihologul clinician ori psihoterapeutul are nevoie să evalueze mai întâi cazul ca să poată înțelege în care etapă poate interveni. După evaluarea poate decide împreună cu persoana pașii de intervenție. De asemenea, se aplică diferite tehnici pentru fiecare persoană. De multe ori se lucrează în colaborare cu medicul psihiatru care oferă tratament medicamentos iar
psihologul/psihoterapeutul lucrează mai mult pe partea emoțională, mentală și comportamentală.
Cât de importantă este, după părere dumneavoastră, prezența psihologului în instituțiile de stat?
În primul rând, psihologul poate monitoriza și influența sănătatea și buna funcționare a comunității implicate în proces. De exemplu: Susținerea angajaților când aceștia se confruntă cu stres ridicat, volume mari
de muncă sau situații emoționale dificile. Psihologul poate oferi suport emoțional, consiliere și soluții pentru a preveni epuizarea profesională (burnout-ul) menținând astfel bunăstarea mentală a colectivului. Psihologul poate ajuta angajații să își îmbunătățească abilitățile de gestionare a stresului, comunicarea și colaborarea, ceea ce contribuie la o muncă mai eficientă și o mai bună calitate a serviciilor oferite. Gestionarea crizelor incidentelor traumatice sau conflictelor. Ei pot oferi sprijin imediat și intervenții care ajută la reducerea impactului pe termen lung al acestor evenimente asupra indivizilor și comunității. Prin evaluări și intervenții timpurii, psihologii pot preveni agravarea anumitor probleme mentale sau comportamentale, ceea ce
reduce costurile asociate tratamentelor ulterioare și menține o comunitate mai sănătoasă.
Cum putem face față stresului și anxietății zi de zi pentru a beneficia de o viață mai liniștită și echilibrată?
Exprimarea emoțiilor. Vorbește cu cineva de încredere despre ce simți, fie un prieten, un membru al familiei un terapeut. Creează-ți o agendă în care să îți înscrii planurile zilnice, momentele trăite, dificultățile și reușitele. Uneori simpla exprimare a gândurilor poate aduce ușurare.
Tehnici de relaxare. Practicile precum yoga, progresia relaxării musculare sau ascultarea muzicii relaxante pot contribui la eliberarea tensiunii. Tehnici de respirație etc.
Acceptă faptul că nu poți controla totul. Concentrează-te pe lucrurile pe care le poți influența și încearcă să îți schimbi perspectiva asupra situațiilor stresante.
Iar dacă stresul și anxietatea devin copleșitoare sau îți afectează viața de zi cu zi, consultă un psiholog sau un psihoterapeut. Terapia poate oferi o abordare profundă și profesionistă, identificând soluții pentru gestionare și depășirea crizelor emoționale.
Implementarea treptată a acestor tipuri de obiceiuri în viața ta poate avea un impact pozitiv semnificativ. Fiecare persoană este diferită, așa că este important să descoperi ce funcționează cel mai bine pentru tine.
Ce ar înseamna să ai o sănătate mentală bună?
O sănătate mentală bună înseamnă sa faci față într-un mod echilibrat situațiilor din viața de zi cu zi.
Să te simți bine cu tine însuți, să poți face față stresului și provocărilor vieții, să ai relații sănătoase cu ceilalți și să contribui în mod pozitiv la comunitatea din care faci parte. Să fie echilibru în toate aspectele vieții: muncă, familie, prieteni, hoby, sănătate etc. Să te accepți și să ai încredere în propriile abilități.
O sănătate mentală mai înseamnă să te poți bucura de momentele frumoase și să simți satisfacție în activitățile pe care le desfășori.
Cât de important este pentu un om să practice mersul la psiholog?
Consultarea regulată a unui psiholog este foarte importantă pentru sănătatea mentală și bunăstarea generală a unei persoane. Deoarece aduce claritate și înțelegere mai bună asupra gândurilor, emoțiile și comportamentelor care pot fi copleșitoare sau greu de gestionat. Specialistul oferă tehnici și strategii pentru a gestiona stresul, anxietatea, furia sau tristețea, contribuind la reducerea impactului acestor emoții asupra calității vieții de zi cu zi.
Te poate ajuta la înțelegerea și rezolvarea conflictelor în relațiile cu partenerii, familia sau colegii.Poate preveni din timp acutizarea unei probleme prin oferirea de sprijin și îndrumare. Explorarea emoțiilor și dezvoltarea unor mecanisme sănătoase de coping. Autocunoaștere și dezvoltare personală contribuind la creșterea personală, la luarea deciziilor și la stabilirea unor obiective mai clare. Împreună puteți explora momentele traumatice și a le transforma ca viața aici și acum să fie mai armonioasă cu pace și liniște interioară. Așadar, consultarea regulată a unui psiholog poate aduce schimbări semnificative în viața unei
persoane, fie că aceasta se confruntă cu dificultăți specifice, sau pur și simplu își dorește să trăiască și să se dezvolte conștient și echilibrat.
Vă mulțumesc, doamna Nadejda, pentru sfaturile oferite și pentru timpul acordat acestui interviu! Vă doresc realizări frumoase în continuare și succes în tot ceea ce vă propuneți!
Autoare: Bianca Gorlenco