Seturi de echipamente de sprijin pentru copii cu cerințe educaționale speciale ajung la Cahul

Seturi de echipamente de sprijin pentru copii cu cerințe educaționale speciale ajung la Cahul

În Republica Moldova, mulți copii cu dizabilități continuă să se confrunte cu bariere reale în calea accesului la educație de calitate. Pentru acești copii, dispozitivele speciale, care le deschid drumul spre comunicare și învățare sunt o necesitate. 

Pentru a susține acest efort, cu sprijinul Uniunii Europene, un nou lot de 462 de seturi de echipamente de sprijin, în valoare de 137.895 USD (peste 2,32 milioane lei), va fi distribuit către 30 de instituții de învățământ din raioanele Cahul și Ungheni. 

Această inițiativă face parte din programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, implementat de UNICEF și PNUD, și marchează un nou pas concret spre construirea unui sistem educațional mai echitabil, mai accesibil și mai incluziv pentru toți copiii. 

Lotul de 462 de unități conține 20 de tipuri de echipamente de sprijin, printre care:

Aceste dispozitive de suport, împreună cu programe de analiză și vizualizare a vorbirii sau de organizare vizuală a ideilor (iCSPEECH, Mind Mapping etc.), contribuie la incluziunea copiilor cu necesități educaționale speciale.

În 2023, copiii cu dizabilități reprezentau aproximativ 2% din totalul copiilor din Republica Moldova, potrivit analizei privind lacunele și prioritățile în accesul la echipamente de sprijin. 
Peste 10.400 dintre aceștia sunt deja incluși în școlile generale – un progres important în ultimii ani, susținut de schimbări semnificative la nivel de percepție și sprijin comunitar. 

Sprijinul părinților pentru educația incluzivă a crescut de la 23% la 40% în decurs de cinci ani. În același timp, susținerea din partea cadrelor didactice a înregistrat o evoluție de la 41% la 60%. De asemenea, numărul copiilor care învață în școli speciale a scăzut considerabil, de la 1.800 în 2013 la doar 500 în prezent. 

Aceste date reflectă progresele reale obținute în direcția unei educații mai incluzive și echitabile, care răspunde nevoilor tuturor copiilor. 

Totuși, acești 500 de copii rămân printre cei mai greu de integrat – având nevoi complexe și adesea lipsa resurselor adecvate. De aceea, investițiile în echipamente de sprijin sunt esențiale. 

ziuadeazi.md
Susțineți financiar proiectul nostru