Ce cred europenii despre războiul între Rusia și Ucraina? Statistica din 15 țări
Consiliul European pentru Relații Externe (CERE) a realizat un sondaj de opinie la 19.566 de persoane din 15 țări în prima jumătate a lunii mai 2024 pentru a afla atitudinea europenilor față de război și viziunea lor asupra cum acesta poate sfârși.
În ansamblu, statisticile arată că majoritatea europenilor cred că războiul se va sfârși în mai puțin de 5 ani, pe cale amiabilă. Opiniile diferă în probabilitatea atacării Rusiei a unei alte țări europene, și în cât de bine ar fi ca mai multe muniții să fie transmise Ucrainei.
În ordinea afișată a țărilor: Ucraina, Bulgaria, Grecia, Spania, Italia, Finlanda, Portugalia, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Polonia, Olanda, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Când se va sfârși războiul?
Statistica arată, că majoritatea europenilor sunt optimiști în ce prevede războiul, și cred în finisarea lui într-un timp mai scurt de 5 ani. Ucraina se arată deosebit de sigură în sfârșirea războiului în decursul anului viitor, 35% votând pentru probabilitatea dată.
În ordinea afișată a țărilor: Portugalia, Polonia, Franța, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ucraina, Olanda, Germania, Spania, Cehia, Suedia, Grecia, Estonia, Italia, Bulgaria.
Care e probabilitatea că Rusia va ataca o altă țară europeană?
Aici opiniile cetățenilor sunt divizate, aproximativ jumătate fiind de opinii opuse. În țara cea mai apropiată războiului, totuși, 48% cred că atacul Rusiei poate trece la o altă țară din europa, iar 39% cred că aceasta nu va fi.
În ordinea afișării țărilor: Olanda, Elveția, Portugalia, Grecia, Franța, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Germania, Polonia, Suedia, Italia, Cehia, Estonia, Ucraina, Bulgaria.
Care e probabilitatea ca NATO să intre în război cu Rusia?
Conform majorității, aceasta e puțin probabil, doar 43%-16% considerând aceasta ca o opțiune.
În ordinea afișării țărilor: Ucraina, Estonia, Suedia, Portugalia, Bulgaria, Polonia, Cehia, Elveția, Spania, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Olanda, Italia, Franța, Grecia.
A jucat UE un rol pozitiv sau negativ în războiul cu Ucraina?
La fel, o mare parte din opinii fiind împărțite între ideile că UE ar fi avut un impact negativ, pozitiv, sau nici pozitiv nici negativ. Extremele fiind în Ucraina, unde 72% cred că impactul a fost pozitiv, și în Grecia, unde 36% cred că impactul a fost, de fapt, negativ.
În ordinea afișării țărilor: Estonia, Suedia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Olanda, Portugalia, Spania, Germania, Franța, Cehia, Italia, Grecia, Bulgaria.
Este o idee bună creșterea proviziilor de muniție și arme către Ucraina de la aliații săi?
Europenii au opinii diferite, între țări, dar și între cetățeni.
În ordinea afișării țărilor: Ucraina, Estonia, Polonia, Suedia, Bulgaria, Portugalia, Cehia, Elveția, Germania, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Olanda, Spania, Italia, Grecia.
Care este cel mai probabil rezultat al războiului?
Majoritatea țărilor europene cred că găsirea unui compromis este mai probabilă de cât câștigul războiului în favoare Ucrainei. Mai mult de jumătate, totuși ,cred că Rusia are șanse mai mari de a câștiga de cât oponenta sa.
Autoare: Raileanu Olga