Publică un anunț
piatasud.md

Dezinformarea pe TikTok: O problemă în creștere

TikTok, o platformă de socializare populară în special printre tineri, a devenit din ce în ce mai vulnerabilă la dezinformare. Studii recente arată că o parte considerabilă a conținutului video de pe platformă conține informații false sau înșelătoare, prezentând riscuri pentru utilizatori.

Iată principalele motive pentru care dezinformarea este răspândită pe TikTok:

  • Algoritmul: Algoritmul TikTok este conceput să țină utilizatorii captivați, recomandându-le conținut bazat pe interesele lor anterioare. Acest lucru poate duce la crearea unor „bule de filtre” în care utilizatorii văd doar informații care le confirmă propriile credințe, reducând expunerea la informații contradictorii și reducând probabilitatea de a identifica dezinformarea.
  • Formatul video: Conținutul video pe TikTok este adesea scurt, dinamic și captivant, ceea ce poate face mai dificilă verificarea informațiilor prezentate. Utilizatorii sunt mai predispuși să accepte informații prezentate într-un format atractiv fără a o verifica.
  • Lipsa de încredere în mass-media tradițională: Unii utilizatori tineri tind să se bazeze mai mult pe informații găsite pe platformele de socializare decât pe știri din surse tradiționale. Această neîncredere poate face utilizatorii mai vulnerabili la a crede dezinformarea pe TikTok.
  • Autenticitatea percepută: Utilizatorii individuali care postează videoclipuri pot fi percepuți ca fiind mai de încredere decât instituțiile media tradiționale, chiar dacă informațiile pe care le prezintă nu sunt verificate.

Articole similare