Publică un anunț
piatasud.md

Make-up artist din Cahul: „Profesiile nu au gen. Fiecare alege să facă ceea ce-i place”

Iulian Onciu este antreprenor în Cahul – activează în sfera înfrumusețării din anul 2019. În 2012 a absolvit universitatea, specialitatea Finanțe și Bănci. A activat în sistemul bancar, însă nu s-a regăsit în domeniu, iar acum administrează propriul salon de înfrumusețare, unde lucrează make-up artist și hair stylist.

„Dorința de a fi independent financiar, dorința de a gândi liber și de a fi diferit m-au făcut să încep activitatea. Un om care m-a influențat este mama mea, care a activat în tinerețe în sfera înfrumusețării”, spune Iulian. 

După absolvirea universității, Iulian a reușit să lucreze în Moldova, dar și să plece la muncă în străinătate. A revenit cu gândul de a-și construi o afacere acasă, fiind nevoit să învețe și o meserie, care acum îl reprezintă în totalitate. 

„În sistemul bancar era totul fix, trebuie să îndeplinești munca de la oră la oră, după cerințele băncii. Eu am încercat și mi s-a părut ca nu e ceea ce mi-aș dori să fac în viitor. Suntem mereu în căutare și acesta e un proces firesc. M-am gândit să găsesc o activitate unde să pot gândi liber, să creez și să motivez alte persoane să facă lucruri creative”, zice Iulian. 

Spune că profesia de frizer nu este una ușoară – trebuie mereu să-ți îmbunătățești abilitățile ca să te poți manifesta, dacă dorești să obții o reputație bună. 

„Nu planificam să fac make-up sau să fiu hair stylist. Dorința era să fac o afacere, dar din lipsă de personal, eram într-o dilemă – ori să încep să lucrez singur, ori să-mi închei activitatea pentru totdeauna. Peste o perioadă de timp am început să postez lucrările mele pe rețelele sociale și au început să vină și meșteri în salon”, spune Iulian. 

Iulian are și un sfat pentru toți cei care ar dori să îmbrățișeze profesia de frizer sau make-up artist: „Mai întâi trebuie să încerci, să mergi la cursuri, să vezi dacă te reprezintă. Cursurile sunt funcționale și te ajută să înțelegi dacă îți place munca asta sau nu. Pe parcurs, când începi să lucrezi cu clienții, înțelegi dacă meseria te reprezintă sau nu”. 

Iulian spune că profesând în Republica Moldova ca frizer s-a confruntat cu mai multe stereotipuri. Oamenii au avut nevoie de timp să înțeleagă faptul că profesiile nu au gen, iar bărbații și femeile pot alege și practica orice profesie. 

„Am locuit în Londra șase ani de zile și percepția față de bărbații care lucrează în aceasta sferă e complet diferită de cea pe care o avem noi, în Moldova. La început, pentru doamne era ceva neobișnuit să mă vadă că le coafez. De multe ori, când veneau să facă o vopsire sau o coafură aveau un comportament specific. Apoi, când au început să vină clienții, au înțeles că nu este nimic straniu. Trebuie să adaptăm societatea, căci sunt diferite profesii și fiecare alege să facă ceea ce-i place”, a punctat Iulian Onciu. 

Acest produs a fost realizat de către Ziua de Azi Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Articole similare