Publică un anunț
piatasud.md

Din Cahul în China. Istoria unei tinere care studiază în China

Din Cahul în China. Istoria unei tinere care studiază în China

Daniela Raileanu s-a născut în orașul Cahul din Republica Moldova unde și-a petrecut copilăria. A fost pasionată de la o vârstă fragedă de autodezvoltare, înscriindu-se la cursuri și activități extrașcolare, precum arte plastice, lecții de chitară și studierea limbii engleze. Îi plăcea să încerce diferite hobby-uri și să citească mult. După spusele ei, lectura a avut un rol semnificativ în formarea sa ca personalitate.

Pasiunea pentru țările asiatice

Daniela ne dezvăluie că pasiunea ei pentru cultura asiatică a început undeva pe la vârsta de 6 ani. În acea perioadă, la televizor se difuza un serial chinezesc cu motive istorice, pe care mama ei îl urmărea în fiecare seară după serviciu, iar ea și sora ei mai mică i se alăturau.

„Chiar dacă eram mică mă întrebam oare cum folosesc chinezii scrierea ieroglifică? Cum pot citi ceea ce scriu dacă nu folosesc litere? Pe lângă caractere mi-a plăcut enorm îmbrăcămintea eroinelor serialului, cât și ritualul de servire a ceaiului chinezesc. Apoi, când eram în liceu, am început să ascult muzică coreeană K-POP și chiar învățam de sine stătător pe internet limba coreeană, împreună cu sora mea mai mică”, povestește Daniela.

Concurs de povestiri în limba chineză despre orașul Nanjing

Ea își amintește că pe când era în clasa a 11-a, sora i-a spus că la Universitatea de Stat B. P. Hasdeu se vor preda lecții gratuite de limba chineză și atunci a decis să se înscrie.

„De limba chineză m-am îndrăgostit din prima lecție. Aveam interes și energie pentru a studia adăugător față de ceea ce ne preda domnișoara profesoară. Prindeam firul repede și aveam capacitatea de a memoriza multă informație: vocabular, gramatică… Domnul m-a înzestrat cu talent la studierea limbilor străine, pentru care sunt mulțumită. Cu prima profesoară de limba chineză He Hai Qing 何海清 și cele care au urmat ținem legătura până în ziua de azi.”

Decizia de a studia în China și provocările întâmpinate

Ulterior, Daniela s-a mutat la Chișinău pentru a-și face studiile de licență, iar în paralel a continuat să învețe limba chineză în cadrul Institutului Confucius, ULIM. Tot atunci a început să ia în considerație ideea de a-și continua studiile de master într-o universitate din China.

În anul II de facultate a început pregătirile pentru aplicarea la bursa guvernului chinez cu ajutorul prietenei sale Elena, care este o moldoveancă ce își face studiile de doctorat în China, orașul Shanghai. Aceasta i-a oferit toate informațiile necesare, plus ajutor în pregătiri. Astfel, Daniela a fost admisă la Universitatea de Arte din Nanjing.

„Provocări mari nu am avut, fiindcă nivelul meu de chineză era destul de bun înainte de a ajunge în Nanjing. Totuși, cred că aici am realizat pentru mine cât de diferiți în mentalitate pot fi persoanele din alte țări”, povestește Daniela.

Viața de studentă în China și diferențele culturale între sistemul de învățământ din Moldova și cel din China

Diferența dintre învățământul în Moldova și China este că acolo este un program mult mai strict de învățământ, iar studenții sunt obligați să se prezente la fiecare oră. Există o mulțime de activități extrașcolare, sunt grupuri de interes organizate de administrația universității din care fiecare student trebuie să aleagă minimum trei.

„Recent au început orele de studii unde am subiecte de specialitate, cele comune pentru toți. Acum, de exemplu, studiem despre legile în China și limba chineză avansată. După micul dejun merg la ore. Apoi iau prânzul în campusul universitar. Aici sunt studenți care comandă din aplicații mâncare și apoi o servesc în camerele lor. Datorită acestei organizări am învățat să-mi gestionez mult mai eficient timpul și să mă dezvolt în continuare.

Nimeni nu face haz de faptul că ești super organizat, că vii mai devreme în auditoriu pentru a revizui cele învățate sau pentru faptul că petreci mult timp studiind. În cultura chineză munca asiduă se privește foarte pozitiv, fiind fundamentul unui viitor de succes”, mărturisește ea.

Iarmaroc cultural în care Daniela a reprezentat R. Moldova

Pe lângă activitățile academice, Daniela mers în excursii organizate de guvernul chinez pentru studenții internaționali. Aceste concursuri și călătorii le oferă ocazia să descopere cultura locală. Așa a ajuns în orașul Huai’An, unde a făcut cunoștință cu bucătăria, cultura și meșteșugurile localnicilor. În plus, de fiecare dată când participă la concursuri și pleacă în altă localitate, universitatea acoperă costul pentru transport și cazare la hotel de 5 stele.

„În prezent, deoarece sunt studentă străină la universitate, sunt frecvent invitată să particip la filmări legate de călătoriile în China, în special în provincia JiangSu, pentru a promova universitatea sau pentru a împărtăși experiențele noastre de studenți străini aici în China. Unul dintre aceste evenimente a avut loc în luna august, când universitatea se pregătea să primească studenți din alte țări, precum Malaysia, El Salvador, Rusia, Vietnam, și altele. Mai târziu, pozele câtorva dintre studenții noștri au fost expuse nu doar pe banda rulantă din stația de metrou, ci și în interiorul stației, inclusiv poza mea”, spune Daniela.

Sfaturi pentru cei care vor să studieze în China

Pentru cei care vor să urmeze aceeași cale, Daniela își împărtășește experiența și spune că admiterea la bursă se face pe baza abilităților fiecărui student, inclusiv scrisorile de recomandare și lucrările personale. De aceea, este important ca cei care aplică să depună efort la universitatea la care studiază deja, pentru a-și dezvolta cunoștințele și abilitățile.

„Bursele oferite de guvernul chinez sunt limitate și cred că este o binecuvântare enormă să fiu acceptată la aceasta. Puneți-vă încrederea în Dumnezeu și aveți încredere în voi înșivă. Încrederea în sine este esențială. Tu ai talente prețioase cu care poți obține succese frumoase. Dezvoltă-le!”

Concert cultural și Daniela alături de studenți străini

Planuri de viitor

În ceea ce privește planurile sale de viitor, Daniela rămâne deschisă. Cu încă trei ani la dispoziție pentru studii, își dorește să înceapă o carieră profesională și să exploreze oportunitățile pe care i le poate oferi China. Ea planifică să deschidă un restaurant tradițional moldovenesc în orașul Nanjing și o linie de producție a bijuteriilor handmade în stil tradițional moldovenesc.

„Doresc să transmit localnicilor unicitatea și frumusețea culturii mele.”

Articole similare