Publică un anunț
piatasud.md

În Republica Moldova urmează a fi introduse reguli mai stricte pentru agenții imobiliari

În Republica Moldova urmează a fi introduse reguli mai stricte pentru agenții imobiliari

Activitatea agenților imobiliari din Republica Moldova ar urma să fie reglementată prin lege. Asta prevede proiectul prezentat joi, 20 iunie, de către deputații fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian și Marina Morozova.

Radu Marian a explicat că vine cu un set de propuneri legislative, după ce ar fi primit foarte multe solicitări de la cetățeni, care se plâng pe prețurile mari la apartamente, comisioane exagerate, lipsă de transparență și neprofesionalism de la unii din agenți.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului de lege se numără introducerea unei proceduri de autorizare a agenților imobiliari.

„Aceștia vor trebui să urmeze niște cursuri pentru a obține calitatea de agen imobiliar profesionist”, a specificat Marina Morozova.

Proiectul conține următoarele măsuri:

  • Crearea unui Registru electronic de stat al agenților imobiliari, în care vor fi înregistrați toți agenții imobiliari profesioniști. Astfel, cetățenii vor putea verifica dacă persoana care îi oferă servicii este autorizată sau nu. Cei care nu vor fi incluși în registru nu vor putea activa în calitate de agent imobiliar.
  • Obligarea agenților imobiliari să presteze serviciile exclusiv în baza unui contract, care va trebui să includă niște informații esențiale ca natura serviciilor prestate, onorariu/comision perceput, drepturile și obligațiile părților etc. Acordurile și promisiunile verbale nu întotdeauna funcționează.
  • Introducerea fiscalizării. Agentul imobiliar va fi obligat să elibereze un bon de plată/confirmare a plății pentru toate plățile pe care le percepe de la clienții săi.
  • Va fi creat Registru electronic al tranzacțiilor imobiliare. Astfel, fiecare tranzacție imobiliară intermediată de un  imobiliar urmează să fie inclusă în acest registru.
  • Agentul va trebui să introducă în cabinetul lui personal fiscal informații referitor la adresa bunului , numărul cadastral, prețul imobilului și suprafața și valoarea comisionului. Se planifică ca acest registru al tranzacțiilor să fie disponibil public într-o anumită formă pentru a acrește transparența acestor tranzacții.

De asemenea, potrivit proiectului, sunt prevăzute măsuri de atragere la răspundere pentru încălcări, sancționare și suspendare a calității de agent imobiliar.

Articole similare