Publică un anunț
piatasud.md

Peste 300 de familii din raionul Cahul vor beneficia de furaje pentru vite

La Zîrnești, 26 de familii social vulnerabile a căror trai depinde de animalele mulgătoare din gospodărie, au beneficiat de câte 350 kg de furaje. Evenimentul a avut loc în această luni, 27 martie.

”În urma secetei de anul trecut, lumea a avut mai puțin nutreț și nu are cu ce hrăni animalele. În prezent acest ajutor de 350 de kg de furaje concentrate va fi bine venit până la începerea cositului lucernei de primăvară. La noi beneficiază cel mai mare număr per raion, 26 de persoane”, a declarat Nicolae Beju, primarul comunei Zârnești.

În raionul Cahul de suport vor beneficia 333 de familii, în total fiind distribuite peste 116 tone de furaje.

”Aportul este esențial pentru fiecare cetățean care are o vacă sau două în gospodăria lor și se bucură de suportul comunității europene. Aici vreau să menționez despre suportul Austriei care vine prin organizația FAO și PNUD. Mulțumim mult pentru suportul și sprijinul oferit comunității europene. Astfel noi demonstrăm că în pașii pe care îi facem spre Europa este un suport reciproc. De aceea ne bucură foarte mult că la seceta am avut-o, în special în raionul Cahul în acest an, se simte un sprijin din partea fraților Europeni. Mulțumim frumos”, a spus Nicolae Dunas, președintele raionului Cahul.

La eveniment au fost prezenți șeful Agenției Austriece de Dezvoltare, Secretarul de Stat MAIA, adjunctul eprezentantului FAO în Moldova și reprezentanții APL.

”A fost un an când producătorul agricol,  familiie care dețin aceste animale în gospodărie nu au avut de unde să facă acele provizii pentru hrană animalelor. Poate că era bine ca aceste ajutoare să vină mai înainte prin luna februarie, ianuarie. Acei bani care sunt orientați spre ajutorarea acestor familiei trebuie să fie monitorizați și trebuie să fie orientați corect, țintit spre familiile social vulnerabile”, menționează Vasile Șarban, secretar de stat.

De asemenea, s-a organizat o vizită la una dintre gospodăriile beneficiare.

”După cum a fost anul trecut seceta, am băgat o grămada de bani în pământ și nu am luat nimic, suntem foarte mulțumiți. Este unde de păscut, dar dacă nu plouă nu avem und ele paște, hrănim cu lucernă de anul trecut. Cu leafa care o primim nu ne ajunge, ne ținem cu vaca”, a spus Mihail, beneficiar FAO.

FAO a început distribuirea furajelor pe 1 martie în raionul Basarabeasca, pe 4 martie în raionul Căuşeni şi pe 27  martie în raionul Cahul.

”350 de kg de furaje calitative au primit astăzi locuitorii satului Zârnești. În total am acoperit necesitățile a trei raioane din Republica Moldova și anume raionul Căușeni, Basarabeasca și Cahul. Intenționăm să achiziționăm furaje pentru animale încă pentru două raioane, și anume Cantemir și Leova. De asemenea mai intenționam să achiziționăm să distribuim semințe pentru fermierii mici, de asemenea și fertilizanți. Programul nostru de urgență este implementat în contextul a planului de răspuns rapid, elaborat de către organizația noastră FAO împreună cu alți parteneri de dezvoltare”, a declarat Tudor Robu, reprezentantul adjunct FAO Moldova.

În total, aproape 8 000 de familii și fermieri din satele din Republica Moldova vor beneficia de asistență de urgență, printr-un proiect de 2 milioane de euro implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și cu sprijinul financiar din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA).

Amintim că Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite, al cărei scop principal este eliminarea foametei pe scară mondială, îmbunătățirea alimentației, prin coordonarea activităților guvernelor în domeniul agriculturii, silviculturii și în industria piscicolă.

Articole similare