Un șir de subiecte subiecte din domeniul ecologic au fost discutate de primarul Nicolae Dandiș și Ministrul Mediului Sergiu Lazarencu, printre cele mai importante fiind implementarea proiectului privind managementul integrat al deșeurilor pe regiunea sud și situația apelor minerale din zona Lacului Sărat Cahul.
Potrivit unei postări pe Facebook a primarului de Cahul actualmente se lucrează paralel la finalizarea situației cu formarea terenului poligonului și cea privind acordul de a crea viitorul operator regional care va asigura managementul integral al deșeurilor în regine.
Potrivit primarului, sunt câțeva subiecte importante care ar debloca proiectul de amenajare a Lacului Sărat, cel mai important subiect fiind concesionarea apelor minerale și forarea sondei.
Nicolae Dandiș menționează că Lacul Sărat este unul dintre proiectele incluse în portofoliul de proiecte ale Programului Național orașe poli de creștere pînă în 2027, pentru o eventuală finanțare din bugetul de stat sau fonduri externe.
VEZI ȘI: VIDEO// Lacul Sărat de la Cahul, rămas în paragină, deși în el s-au investit 11 milioane de leiVEZI ȘI: VIDEO// Lacul Sărat de la Cahul, rămas în paragină, deși în el s-au investit 11 milioane de lei
Totodată, Primăria mun.Cahul a elaborat proiectul tehnic de forare a sondei, dar această cheltuială merită atunci cînd ai resursele pentru dezvoltarea infrastructurii de exploatare și valorificare a acestor ape. De asemenea, primăria Cahul va organiza în curând o nouă ședință la fața locului cu mai multe instituții competente în acest domeniu (inclusiv miniștri), pentru a colecta propuneri în vedea elaborării unui scenariu și foi de parcurs pentru următoarele 6 luni.
Alte aspecte punctate de Nicolae Dandiș privind Lacul Sărat:
- - Vom reveni zilele acestea cu un demers către Minister pentru analiza scenariului de evaluare a volumelor și de transmitere a dreptului de cercetare a zăcământului prin forare;
- Primăria mun.Cahul a elaborat proiectul tehnic de forare a sondei, dar această cheltuială merită atunci cînd ai resursele pentru dezvoltarea infrastructurii de exploatare și valorificare a acestor ape etc.
- Contextul regional și în lume nu este tocmai prielnic pentru investiții mai mari, strategice etc. Pe perioada pandemiei nimeni nu investea în Horeca, iar acum cu războiul în preajmă e altă situație. Aici nu este vorba doar de mai multe milioane pentru a fora sonda la 600 m adâncime (cca 6 mln lei) și ce exact dorim să vedem acolo ca infrastructură (nu mai puțin de 30 mln lei) conform studiului de fezabilitate, ci mai ales funcționalitatea și personalul cu expertiza sanatorial-curativă necesare, impactul asupra mediului în cazul deversării acestor ape etc.
- - Vom continua promovarea acestui proiect și a fișei proiectului investițional elaborată în mai multe limbi, cu suportul EU4Moldova: regiuni cheie, în cadrul diferitor forumuri internaționale etc;
Precizăm că în jur de 11 milioane de lei a investit ADR Sud începând cu anul 2012 într-un proiect care urma să devină loc de agrement și destinație turistică in orașul Cahul – Lacul Sărat.
La lansare, se anunța că în doi ani sursa de apă minerală curativă, cu proprietăți unice, va redeveni accesibilă pentru oameni, așa cum a fost până în anii 80 ai secolului trecut. Astăzi Lacul este pe jumătate amenajat, însă în el nu există apa minerală promisă, ci apă de ploaie și crește stuf. Locul degradează cu fiecare zi.