Perioada fermentării vinului de casă este asociată cu un risc crescut de intoxicații cu dioxid de carbon (CO₂). Pentru a preveni situațiile tragice, salvatorii și pompierii din întreaga țară desfășoară vizite în gospodării, oferind recomandări de siguranță și demonstrații practice.
Astăzi, 17 septembrie 2025, angajații IGSU au efectuat o vizită într-o gospodărie din Durlești, unde au explicat membrilor familiei pericolele reale ale CO₂, un gaz invizibil și inodor, care se acumulează în zone joase, precum beciurile sau subsolurile. Primele 3–5 zile de fermentare sunt cele mai periculoase, când gazul poate ajunge la concentrații fatale. Inhalarea lui poate provoca dureri de cap, greață, amețeli, pierderea cunoștinței și, în cazuri grave, deces.
Pentru a evita accidentele, salvatorii recomandă:
- Asigurarea unei ventilații permanente în încăperile unde se fermentează vinul;
- Evitarea închiderii ermetice a recipientelor;
- Așteptarea cel puțin 1 oră după aerisire înainte de a intra;
- Testarea nivelului de oxigen cu o lumânare – dacă flacăra se stinge, nu intrați;
- Supravegherea permanentă a procesului și interzicerea accesului minorilor;
- În cazul lucrului în beciuri cu fermentație activă: purtarea măștii cu filtru de aer, utilizarea unui ham de siguranță și prezența unei persoane la intrare.
În cadrul întâlnirii, pompierii au demonstrat metode de verificare a mediului din beciuri și au distribuit materiale informative.
Conform IGSU, în 2024, două persoane au murit în raionul Călărași, satul Sadova, din cauza intoxicațiilor cu CO₂ provenit din fermentarea vinului. La moment, nu au fost raportate cazuri noi, dar autoritățile îndeamnă cetățenii să respecte regulile de siguranță, pentru protecția vieții lor și a celor dragi