Anul 2025 va fi unul decisiv pentru accelerarea proceselor de modernizare inițiate anterior în domeniul educației și cercetării. Activitatea Ministerului Educației și Cercetării (MEC) se va concentra pe cinci domenii prioritare: investiții în cadrele didactice, modernizarea infrastructurii și dotarea instituțiilor, promovarea integrității și excelenței academice, incluziunea și bunăstarea elevilor.
Potrivit ministrului Dan Perciun, începând cu 1 septembrie 2025, majoritatea școlilor din țară vor asigura alimentația gratuită a elevilor din clasele a V-a – a IX-a. Programul va fi finanțat integral din bugetul de stat.
Ministerul va continua implementarea programelor „Investim în educatori” și „Investim în profesori”, care vor fi extinse pentru a include și alte categorii de personal didactic, precum cadrele de sprijin, psihologii și logopezii. În paralel, 6.000 de profesori vor beneficia de programe gratuite de formare a competențelor digitale. Salariile profesorilor cu grade didactice vor fi majorate, iar bursele doctoranzilor vor fi dublate. Campania „Fii Pro! Alege să fii profesor!” va continua, cu obiectivul de a atrage 2.050 de studenți la programele de pedagogie și de a repartiza 500 de absolvenți în școli. În 2025 își vor începe activitatea 1000 de mentori la nivel național.
„Calitatea educației depinde, în mod direct, de bunăstarea și pregătirea cadrelor didactice. Profesorii motivați și bine instruiți generează schimbări pozitive în sistemul educațional. Este esențial să investim în formarea continuă a cadrelor didactice, să le oferim acces la resurse moderne și să le asigurăm condiții de muncă decente. Politica salarială trebuie să reflecte importanța socială a muncii profesorilor, oferindu-le recunoaștere și stabilitate. De asemenea, este esențial ca profesorii să dispună de timp pentru a se ocupa de copii, nu de hârtii, să se bucure de aprecierea muncii lor și să aibă un statut respectat în societate”, a declarat Dan Perciun.
Un alt domeniu prioritar este modernizarea infrastructurii școlare și universitare. În acest sens, 300 de școli vor fi dotate cu echipamente digitale, iar 200 de grădinițe cu materiale didactice și mobilier nou. De asemenea, 39 de autobuze școlare vor fi achiziționate pentru transportul elevilor. Investiții de peste 200 de milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea infrastructurii universitare, iar 20 de milioane de lei vor fi investiți pentru proiecte de dezvoltare a școlilor profesional tehnice și a colegiilor. Investițiile în universități vor continua și în acest an pentru a crește calitatea studiilor și atractivitatea sistemului nostru de învățământ superior. Obiectivul major pentru viitorul an de studii este avem 6 din 10 absolvenți de liceu care aleg să rămână în universități din Republica Moldova.
MEC lucrează, de asemenea, la măsuri pentru asigurarea corectitudinii și integrității în sistemul educațional. Examenul de absolvire a gimnaziului va avea loc într-un format centralizat, iar campania „Fii 09NEST”, lansată în 8 raioane anul trecut, va fi extinsă la nivel național. În ziua examenelor, ministerul va delega observatori în toate școlile, iar testele vor fi verificate centralizat. Vor fi organizate două sesiuni suplimentare pentru elevii care nu vor promova examenele de absolvire a gimnaziului din prima încercare. Totodată, 6.000 de elevi vor beneficia de ore suplimentare gratuite de pregătire pentru examenul de matematică, fiind lansată o campanie prin care liceenii vor fi încurajați să-i sprijine pe colegii din gimnaziu.
În premieră, în 2025, vor fi organizate examene centralizate, evaluate extern, la câteva discipline de profil pentru colegii precum Contabilitate, Turism, Merceologie, Planificarea și administrarea afacerilor. Aproximativ 1.000 de elevi din 20 de instituții de învățământ profesional tehnic vor participa la aceste examene, care vor respecta toate rigorile necesare.
Pentru a asigura integritatea academică, în șase universități vor fi amenajate centre de examinare dotate cu camere de luat vederi. De asemenea, MEC va realiza un sondaj reprezentativ în rândul studenților privind combaterea plăților informale în universități. Va continua și implementarea sistemului guvernamental de plăți, o alternativă transparentă și anonimă pentru implicarea părinților în finanțarea școlilor și grădinițelor. Primele 131 de școli utilizează deja acest sistem, iar în 2025 se preconizează extinderea acestuia.
Ministrul a reiterat și sprijinul pentru incluziunea copiilor cu dizabilități în sistemul educațional. Vor fi create echipe mobile pentru asistență psihopedagogică, iar trei instituții vor fi dotate și pregătite pentru integrarea copiilor cu dizabilități severe, devenind unități de educație incluzivă. Campania „Învățăm împreună”, lansată anul trecut, va continua pentru promovarea educației incluzive și a schimbării sociale.
În anul 2025 MEC își exprimă angajamentul de a susține domeniile cercetării și inovării, prin modernizarea infrastructurii de cercetare și oferirea oportunităților de dezvoltare pentru cercetători.
„Vom depune eforturi pentru a acorda indemnizația de repartizare și pentru tinerii doctoranzi care aleg să fie repartizați în instituțiile de cercetare pentru a motiva mai mulți tineri talentați să aleagă o carieră în domeniu”, a menționat Dan Perciun.
Echipa MEC lucrează, de asemenea, la actualizarea curriculumului și la debirocratizarea proceselor din sistemul educațional. În anul curent va fi publicată prima versiune a noului curriculum care urmează a fi implementat în 2027. La fel, vor fi evaluate și revizuite 47 de curricula școlare, care vor fi propuse spre dezbateri publice până la finele anul 2025.
„Curriculumul trebuie să fie dinamic, adaptat provocărilor actuale. Vom introduce competențe transversale, precum gândirea critică, creativitatea, educația digitală și antreprenorială, și vom promova discipline relevante pentru piața muncii. Colaborăm cu sectorul privat și experți internaționali pentru a crea un curriculum competitiv”, a declarat Dan Perciun.
Ministrul Dan Perciun și-a exprimat încrederea că reformele și inițiativele propuse pentru 2025 vor contribui la crearea unui sistem educațional performant, echitabil și adaptat cerințelor secolului XXI. „Aceste investiții sunt pentru viitorul tinerilor noștri și pentru construirea unei societăți bazate pe cunoaștere și integritate”, a concluzionat ministrul.
Planul de acțiuni al Ministerului Educației și Cercetării pentru anul 2025 va fi publicat pe pagina web a instituției, urmând să fie propus spre dezbateri publice.