Guvernul a aprobat noi reglementări care vizează protejarea calității mierii naturale, interzicând orice modificare a compoziției acesteia și impunând etichetarea clară a originii produsului. Potrivit noilor reglementări, mierea nu va mai putea conține aditivi sau alte ingrediente alimentare, iar polenul nu va putea fi îndepărtat.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a subliniat că noile reglementări vor obliga includerea pe etichetă a informațiilor referitoare la proveniența mierii. În cazul amestecurilor de miere provenite din mai mult de patru țări, vor fi indicate doar cele mai mari patru cote, care reprezintă împreună mai mult de 50% din total, iar celelalte țări vor fi menționate în ordine descrescătoare.
„Aceste măsuri vor proteja caracteristicile naturale ale mierii, interzicând adăugarea oricărui ingredient alimentar, inclusiv aditivi, și îndepărtarea polenului. Astfel, asigurăm condiții egale pentru toți operatorii din lanțul alimentar și protejăm consumatorii, oferindu-le miere de înaltă calitate”, a declarat Ludmila Catlabuga.
De asemenea, noile reglementări vin în sprijinul sectorului apicol, care a înregistrat o scădere a exporturilor din cauza factorilor economici și a reglementărilor neactualizate. Premierul Dorin Recean a subliniat că aceste modificări vor sprijini exporturile și vor încuraja consumul de miere locală.