Rețea de buletine false, destructurată în România: Peste 1.700 de persoane din fostul spațiu ex-sovietic au obținut ilegal acte de identitate

Rețea de buletine false, destructurată în România: Peste 1.700 de persoane din fostul spațiu ex-sovietic au obținut ilegal acte de identitate
Imagine simbol

O amplă operațiune a polițiștilor de frontieră din România a scos la iveală o rețea specializată în obținerea frauduloasă a actelor de identitate românești. Joi, 3 iulie 2025, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), au fost puse în aplicare 93 de mandate de percheziție la sediile unor instituții publice și locuințe ale unor persoane din județul Suceava, scrie adevarul.ro.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), ancheta vizează destructurarea unei rețele care, cu implicarea unor funcționari publici din cadrul serviciilor de evidență a populației și ai unei primării, a facilitat obținerea de documente de identitate românești în baza unor date nereale privind cetățenia și domiciliul.

„Datele nereale se referă la certificate de cetățenie falsificate și la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, totul cu scopul obținerii unui act de identitate care face dovada identității, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România”, a transmis Poliția de Frontieră.

În concret, beneficiarii – peste 1.700 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte state ale fostei URSS – au fost înregistrați fictiv în evidențele unei autorități locale ca având domiciliul în clădiri dezafectate, imobile improvizate sau locuințe în care nu au trăit niciodată.

Anunțuri de pe piatasud.md

„Actele au fost obținute prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu, fără prezența persoanelor în fața funcționarilor responsabili”, mai precizează sursa citată.

Cercetările sunt derulate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Activitățile operative s-au desfășurat în cooperare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău și Serviciul Tehnic din cadrul PÎCCJ.

Sursă: adevarul.ro
Susțineți financiar proiectul nostru