Republica Moldova aruncă anual cantități de produse alimentare suficiente pentru a hrăni peste un milion de persoane care, în prezent, nu își permit o alimentație adecvată. În perioada sărbătorilor, acest fenomen se amplifică semnificativ, susține Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”.
În cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul a spus că potrivit estimărilor, masa medie de sărbători pentru o familie din Republica Moldova va costa în acest an aproximativ 7000 de lei. Astfel, potrivit expertului, o familie va ajunge să cheltuiască între 40% și 60% dintr-un salariu lunar net, care în 2025 depășește 14.000 de lei. Având în vedere numărul mare de zile festive, cheltuielile totale pentru sărbători depășesc cu mult veniturile lunare ale familiilor, generând presiuni financiare considerabile.
Economistul afirmă că în Republica Moldova, maratonul sărbătorilor durează 21 de zile – din 24 decembrie până pe 14 ianuarie – dublu față de media europeană. În această perioadă, moldovenii vor cheltui cel puțin 600 de milioane de lei pe produse alimentare care, în final, vor ajunge la gunoi. „Frica de „masa goală” determină familiile să gătească cu până la 150% mai mult decât este necesar. Sărbătorile, care ar trebui să fie o bucurie, devin un stres enorm, mai ales pentru bugetele gospodăriilor”, a subliniat Veaceslav Ioniță.
Datele arată că, de sărbători, consumul alimentar crește cu peste 30% față de media anuală. Mai multe mese, porții mai mari și un consum excesiv. În același timp, 29% dintre cetățeni nu au acces la un coș minim de produse alimentare, 23% trăiesc sub nivelul de securitate alimentară, 27% nu își permit o alimentație sănătoasă, iar doar 21% își pot permite să se alimenteze corect.
În pofida faptului că, în ultimii cinci ani, prețurile la produsele alimentare au crescut cu aproximativ 90%, risipa alimentară anuală se ridică la circa 180 de mii de tone – echivalentul unui tren de 40 km lungime, cu aproximativ 3000 de vagoane marfare. Din totalul risipei, consumatorii casnici sunt responsabili de 45%, sectorul de producție – 20%, sectorul de procesare – 21%, iar sectorul comercial – 14%.
Expertul atrage atenția și asupra poverii pe care produsele alimentare o au în bugetul gospodăriilor. În țările dezvoltate, acestea reprezintă între 6% și 10% din cheltuieli, în țările slab dezvoltate – circa 20%, în timp ce în Republica Moldova ponderea ajunge la 42%. „Pentru moldoveni, produsele alimentare nu sunt doar o necesitate, ci și un lux”, a explicat Veaceslav Ioniță.
Valoarea totala a produselor alimentare risipite și pierdute a fost estimată la 18,2 miliarde de lei în 2024, urmând să ajungă la 19,8 miliarde de lei în 2025 și la 21,3 miliarde de lei în 2026. Doar produsele procurate și aruncate de populație au fost evaluate la 8,2 miliarde de lei în 2024, cu perspective de creștere la 8,9 miliarde de lei în 2025 și 9,6 miliarde de lei în 2026.
Familiile ajung să cheltuiască mai mult pe alimente care ajung la gunoi decât pe sănătate, educație sau recreere. Totodată, efectele se resimt și la nivelul serviciilor publice, activitatea mașinilor de evacuare a deșeurilor fiind cu aproximativ 30% mai intensă în perioada sărbătorilor, un indicator clar al dimensiunii risipei alimentare din Republica Moldova.
„Nu trebuie să schimbăm tradițiile. Este bine că sărbătorile sunt păstrate atât pe stil nou, cât și pe stil vechi. Însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să cumpărăm și să gătim de două ori mai mult decât consumăm sau să mâncăm cu 40% mai mult de sărbători. Din păcate, într-o țară săracă precum Republica Moldova, aproape un miliard de lei va ajunge la gunoi în perioada sărbătorilor”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.