piatasud.md

Apicultorii din Moldova se pregătesc pentru noi reglementări de export începând cu luna noiembrie. Vezi condițiile:

Apicultorii din Moldova se pregătesc pentru noi reglementări de export începând cu luna noiembrie. Vezi condițiile:

Începând cu luna noiembrie, apicultorii trebuie să primească autorizații și de la Direcția Veterinară Europeană pentru produsele destinate exportului. Au intrat în vigoare și alte modificări privind dreptul de a exporta către țările blocului comunitar, transmite radiomoldova.md

Este vorba despre liberalizarea pieței și eliminarea situațiilor în care unii apicultori aveau permisiunea de a exporta miere, deși produsul nu era conform standardelor de calitate. Acest fapt afecta imaginea generală a producătorilor din țară, susțin reprezentanții Asociație Exportatorilor de Miere.

Anterior, anumite companii obțineau autorizații pentru exportul de miere în Uniunea Europeană, deși dețineau spații neconforme, iar produsele nu întruneau criteriile calității. Acest fapt creat o concurență neloială față de ceilalți producători care investeau considerabil în afacerile lor, a declarat la Radio Moldova, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova, Vitalie Popa, care este și producător. Potrivit acestuia, noile modificări europene privind exportul de miere, vor reface lista exportatorilor, din care vor fi eliminate companiile apicole la care vor fi identificate nereguli.

Vitalie Popa susține că prin aceste modificări se urmărește armonizarea legislației naționale la normele europene.

„Deci, se curăță o listă de exportatori care erau în listă și nu făceau față procesului, respectiv procesul de a exporta miere deja nu este sub umbrela țării. Dar, fiecare agent economic va răspunde în fața controlului oficial. Să zicem, în caz că există o neregulă, nu o să sufere toată țara sau ceilalți agenți economici, ci i se va retrage licența, i se va face o atenționare sau va primi o amendă agentul economic care a încălcat regulile”.

Producția de miere depinde în mare măsură de condițiile climatice. Apicultorii își doresc, ca anul viitor să revină la nivelul de export de peste 3000 de tone, de până în 2022. În același timp, concurența cu apicultorii din Ucraina, care își vând mierea pe piața europeană la un preț mult mai mic, constituie o problemă semnificativă, a mai adăugat Vitalie Popa.

„Noi avem doi ani de cădere de preț, din cauza începerii războiului din Ucraina, unde producătorii ucraineni sunt nevoiți să-și vând mierea la prețuri mici, numai ca s-o poată vinde, pentru a supraviețui. Noi încă mai negociem, vrem un preț mai bun, dar nu obținem rezultate tot timpul, așa cum vrem noi. De aceea, ei ca vecini, și cu o producție mare de 50-70 de mii de tone, schimbă prețul. Cine o să vrea să cumpere cu un euro mai mult, dacă ei oferă un preț mai avantajos”.

Nicanor Negru, un alt exportator de miere, spune că noile schimbări, nu-i vor afecta prea mult afacerea, pentru că furnizează pe piața europeană produse calitative. Cel mai mult, susține acesta, este deranjat de prețurile mici de pe piața internă care se răsfrâng și asupra profitului său.

„Nu s-a schimbat nimic, doar cât am făcut o acreditare nouă în sistemul … Așa este totul pe vechi, cum am exportat așa și exportăm mai departe. Prețurile au scăzut foarte mult, din cauza crizei economice, a invaziei ruse din Ucraina, respectiv ucrainenii au vândut la prețuri foarte joase, și au fost afectate toate țările. Prețul de borcan practic s-a înjumătățit față de anii trecuți”.

În prezent, 10 producători de miere din Republica Moldova au drept de export pe piața Uniunii Europene. Anual, sectorul apicol produce în medie 3700 tone de miere și exportă aproximativ 70% din acest produs. Piața principală o constituie Uniunea Europeană, unde anual ajung aproximativ 90% sau aproape 2200 de tone de miere.

Sursă: radiomoldova.md