După mai multe eșecuri, autoritățile mai fac o tentativă de a crea un fond privat de pensii în Republica Moldova. O societate, fondată de o companie de asigurări, este în proces de înregistrare.
Vladimir Rusnac, vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, a relatat acest lucru în cadrul emisiunii „Secretul Banilor”, relatează tv8.md.
„În aprilie noi am autorizat societatea de pensii, acea entitate care va administra acel fond de pensii privat. Respectiv în continuare ne așteptăm ca această entitate să vină la regulator cu toată documentația vizavi de planurile de pensii facultative carea urmează a fi promovate către populație ca cetățenii să aibă o protecție financiară la vârsta pensionării”, a spus Rusnac.
Experții, însă, anticipează că atragerea banilor în fonduri de pensii private va fi un proces anevoios, în condițiile în care statul a decis să-i impoziteze.
„Legislația fiscală este foarte instabilă, practic în fiecare an ea suferă schimbări, dar oricum pentru a convinge atât oamenii, cât și companiile este important să avem beneficii fiscale. Ele pot fi minore, nesemnificative. Nu cred că 100 de euro pe an ar fi o mare problemă pentru bugetul de stat, dar pentru primii ani ca să avem un boost, să avem o lansare acestor fonduri, ar fi bine să o avem”, a menționat Alexandru Zgardan, expert financiar.
,,În primul rând trebuie să negocieze și să încheie un contract individual de muncă în care să fie stipulate toate condițiile de muncă, de odihnă, care ar trebui să fie salariul și să insiste ca salariul să fie achitat legal și să ceară în dependență de productivitatea lui un salariu mai mare.
Astăzi poate să muncească, să primească un salariu mare, dar mâine va apărea perioada de asigurare și nu o să primească nimic la bătrânețe”, a subliniat Sergiu Sainciuc, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
Un fond privat de pensii prevede că, în caz de deces înainte de vârsta de pensionare, rudele persoanei vizate pot beneficia de banii investiți. Totodată, banii pot fi obținuți de rude și în cazul în care persoana a decedat înainte de primirea întregii sume investite.