Republica Moldova alocă doar 18,9 euro per locuitor pentru sistemul său judiciar, cu mult sub media europeană de 85,4 euro. Deși bugetul alocat justiției reprezintă 0,35% din PIB, peste mediana europeană, valoarea pe locuitor rămâne una dintre cele mai mici din Europa.
Datele sunt încluse în Raportul de evaluare privind sistemele judiciare europene publicat de Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (CEPEJ) a Consiliului Europei (CoE), potrivit bizlaw.md.
Conform informațiilor publicate de Consiliul Superior al Magistraturii, Raportul subliniază că partea din buget alocată justiției în majoritatea țărilor europene rămâne scăzută în comparație cu alte sectoare publice, reprezentând aproximativ 0,31% din PIB. În medie, fiecare țară cheltuie 85,4 euro per locuitor pentru sistemul său de justiție (cu 7,31 euro mai mult decât în 2020).
Țările mai dezvoltate alocă, în general, un buget mai mare sistemului de justiție, depășind uneori 200 euro per locuitor, în timp ce țările mai puțin dezvoltate alocă justiției un procent mai mare din PIB, reflectând un efort mai mare în raport cu resursele lor economice.
În medie, 2/3 din bugetul sistemului judiciar este alocat pentru instanțele judecătorești, 25% pentru procuratură, iar restul pentru asistență judiciară garantată de stat (11%). În ciuda creșterilor de 11,74% și, respectiv, de 18,75% în bugetele instanțelor judecătorești și, respectiv, a procurorilor, a existat o diminuare cu 16% a cheltuielilor pentru asistență juridică garantată de stat începând cu anul 2020.
În 2022, bugetul implementat pentru sistemul judiciar din Republica Moldova s-a ridicat la 47.540.089 euro, respectiv 18,9 euro per locuitor, ceea ce este sub mediana CoE. Bugetul reprezintă 0,35% din PIB-ul țării, ceea ce este peste mediana CoE. Bugetul instanțelor a fost de 9,9 euro per locuitor în 2022, cu o ușoară creștere de la 8,1 euro în 2020, dar rămâne unul dintre cele mai mici din Europa la un nivel pe baza de locuitor. Bugetele pentru procuratură (7,2 euro) și pentru asistență judiciară garantată de stat (1,7 euro) per locuitor în 2022, sunt la fel de sub mediana CoE.