piatasud.md

Buzu: Creșterea tarifelor la lumină, compensată până în luna decembrie

Buzu: Creșterea tarifelor la lumină, compensată până în luna decembrie
Imagine simbol

Vreau să începem cu noul mecanism de compensare a facturii la curentul electric. Mai exact, pentru ce perioadă va funcționa? Va veni în factura de luna viitoare? Va dura până la sfârșitul anului, din câte am înțeles? Și, în același timp, va fi direct în factură?

Ministru: Deci, este, în primul rând, o inițiativă, un program implementat de Guvern cu suportul generos din partea Uniunii Europene. Consumul de electricitate din luna februarie va fi deja compensat pentru întreaga lună.

Așadar, din februarie până la sfârșitul anului, Guvernul va compensa creșterea de tarif pentru primii 110 kW. Este un program destinat tuturor familiilor din Republica Moldova, nu doar celor care s-au înscris în sistemul de compensații. Cea mai simplă metodă prin care putem oferi rapid acest suport este prin intermediul facturilor, lucrând împreună cu furnizorii de energie electrică.

În paralel, compensațiile plătite pentru gospodăriile vulnerabile prin sistemul „Ajutor la Contor” vor funcționa doar în perioada sezonului rece. Așadar, beneficiarii de compensații vor primi acest suport și în lunile februarie și martie, ceea ce înseamnă că vor primi o compensație în luna martie pentru luna februarie și una în aprilie pentru luna martie. Acele compensații sunt destinate pentru încălzire. Începând cu luna martie, acești beneficiari vor primi și compensația la electricitate direct în factură.

Domnule ministru, care ar fi miza politică a acestor compensații? Vedem, pe de o parte, că Republica Moldova nu își prea permite să fie un stat social, iar oamenii nu sunt chiar mulțumiți. Fie consideră că statul este obligat să le dea ceva, fie consideră că statul se face vinovat pentru aceste scumpiri și că are datorii de plătit.

Ministru: În primul rând, pe perioada mandatului acestui Guvern, ponderea cheltuielilor destinate asistenței și protecției sociale a crescut cel mai mult.

Ne-am pomenit în aceste crize perpetue, nu din cauza acțiunilor Guvernului. Avem un război la hotar, avem Kremlinul care încearcă să saboteze procesele democratice și independența Republicii Moldova, iar Guvernul mobilizează în continuare resurse pentru a oferi acest suport cetățenilor. Da, ne-am dori și noi prețuri stabile la sursele de energie, ne-am dori și noi o independență totală – și asta facem.

Guvernul lucrează pe mai multe dimensiuni. Sarcina mea, în calitate de ministru al muncii și protecției sociale, este să oferim acest suport familiilor din Republica Moldova, mai ales în perioada rece. Ne bucurăm foarte mult că, împreună cu Uniunea Europeană, am reușit să identificăm aceste resurse destul de semnificative pentru a atenua, cel puțin parțial, creșterea tarifelor la electricitate. Colegii din celelalte ministere se asigură că mobilizează resurse în investiții, în proiecte, care să ne asigure surse regenerabile, independență energetică, inclusiv gestionarea situației de pe malul stâng al Nistrului.

Domnule Buzu, v-ați gândit ce s-ar fi întâmplat dacă nu am fi avut acest sprijin financiar european?

Ministru: Am făcut mai multe analize în cadrul Guvernului, iar partenerii noștri au modelat impactul asupra celor mai vulnerabile familii din Republica Moldova, în lipsa acestui program de compensații. De exemplu, Banca Mondială a estimat că programul de compensații ar reduce rata sărăciei cu jumătate. Dacă acest program nu ar fi existat, rata sărăciei ar fi fost mult mai mare în Republica Moldova.

Cu siguranță că fiecare Guvern și fiecare ministru al muncii și protecției sociale își dorește să ofere cât mai mult suport posibil. Trebuie să înțelegem că, doar în primele trei luni, am utilizat un buget de peste 1,5 miliarde de lei. Urmează să oferim compensații pentru încă două luni, iar bugetul se va apropia la peste 2,7 miliarde de lei.

Bugetul pentru compensațiile la electricitate va fi, de asemenea, destul de semnificativ. Pe lângă acesta, avem multe alte programe de suport – plăți unice, pensii, alocații și altele.

Dacă vorbim despre compensații, cum se stabilesc mai exact? Se ia în considerare coșul de consum, pensia medie? O familie vulnerabilă cam cât ar primi pe lună?

Ministru: Principalul nostru angajament, pentru acest sezon rece, a fost ca familiile beneficiare de compensații nu vor achita un tarif final, după aplicarea compensațiilor, mai mare decât cel de anul trecut. De fiecare dată când stabilim formula de compensații, facem calcule și le comparăm cu anul precedent.

Cu siguranță, valoarea compensației depinde de mai mulți factori. În primul rând, depinde de sursa de încălzire. De exemplu, tariful la încălzirea centralizată a crescut mai mult decât cel la gaz, iar electricitatea, la fel.

Și aici apar probabil cele mai multe nemulțumiri, pentru că oamenii nu pot controla când conectezi căldura.

Ministru: În curând, familiile din Chișinău vor putea face acest lucru. Avem proiecte prin care inclusiv blocurile conectate la energia termică centralizată vor putea controla mult mai bine consumul. Vom avea eficiență energetică, iar blocurile vor arăta diferit.

Este foarte important să înțelegem componența fiecărei familii și statutul membrilor săi. De exemplu, familiile cu mai mulți copii sau cele în care există persoane cu dizabilități severe, sistemul automat determină o vulnerabilitate mai mare.

Dar media de 1.000 de lei pe lună este pentru toți beneficiarii de compensații sau doar pentru un anumit grad de vulnerabilitate?

Ministru:În acest an, nu mai avem un sistem de categorii de vulnerabilitate. Fiecare familie este evaluată individual.

Pentru luna ianuarie, compensațiile achitate începând cu 10 februarie au fost cuprinse într-o singură plată, care include atât compensația pentru încălzire (în funcție de sursa utilizată), cât și cea pentru electricitate, prin care Guvernul a compensat creșterea de tarif pentru toți beneficiarii de compensații, pînă la un consum de 110 Kw.

Acei cetățeni care au mers la poștă nu au acces la cabinetul personal, au văzut că valoarea plății a crescut, inclusiv pentru cetățenii care se încălzesc cu energie termică, deoarece în luna ianuarie tariful pentru această sursă a crescut și noi ne-am asigurat că vom acoperi aceste creșteri de tarif.

Despre ajutorul european pentru programul de compensații: dacă este contabilizat și dacă jurnaliștii sau oricine dorește poate vedea cum au fost folosiți acești bani?

Ministru: La încheierea fiecărui sezon, publicăm un raport detaliat privind numărul beneficiarilor, bugetul alocat și compensația medie. Ajutorul din partea Uniunii Europene se referă la compensațiile pentru electricitate, care vor fi oferite în factură până la sfârșitul anului. Ne bucurăm că an de an avem suportul și încrederea acestor parteneri și în momentele dificile ei sunt alături de cetățenii Republicii Moldova și vreau să le mulțumesc pentru acest lucru.

Și despre verificarea veniturilor. Știm că prima reacție a oamenilor e să nu-și arate banii pentru că se tem eventual de impozitare. Ce face statul cu aceste date? Pe de o parte, e bine să cunoască ce salarii sau ce venituri au proprii cetățeni, dar, pe de altă parte, lumea, am impresia, mai are suspiciuni și se teme, de exemplu, de impozitarea remitențelor. Din când în când mai apar anumite piste false că se vor impozita remiterile de bani de peste hotare. Ce garanție există că acest lucru nu se va întâmpla?

Ministru: În primul rând, ipoteza de la care pornim noi nu este una negativă față de cetățeni.
Noi nu suspectăm cetățenii noștri că își ascund sau nu declară veniturile. Ceea ce vrem să facem este să înțelegem cât mai fidel care este situația fiecărei familii care aplică la programul de compensație. De aceea, în fiecare an, noi lărgim accesul la aceste surse.

Cu siguranță, trebuie să ne asigurăm că protejăm banul public. Este foarte important, inclusiv în calitatea mea de ministru al muncii și protecției sociale, săavem acasră justețe, pentru că avem beneficiari, avem cetățeni care muncesc, muncesc onest, contribuie, dar avem și situații în care, da, se muncește la negru, se primește o parte din salariu în plic. Atunci noi trebuie să avem aceste mecanisme prin care să putem estima.

Spre exemplu, am avut situații când solicitanții au declarat venituri minime sau zero venituri, dar noi am constatat că au achitat facturi destul de semnificative – 5.000 de lei, 4.000 de lei. Atunci, pentru acei solicitanți, nu am oferit compensații atâta timp cât nu au declarat toate veniturile pe care le au.

Pentru că, dacă tu, pe de o parte, declari venituri zero, dar noi avem acces la datele de la toți furnizorii de energie și vedem că ai achitat facturi pentru gaze, încălzire, electricitate, înseamnă că în acea gospodărie există o sursă de venituri și ele trebuie să fie declarate. Noi suntem un stat european, trebuie să declarăm, trebuie să trecem pe alb și asta facem.

Domnule Ministru, vă mulțumesc pentru această conversație.

Comunicat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale (sursa: moldova1.md)

ziuadeazi.md