piatasud.md

Cântece, dansuri, vin și bucate tradiționale la Festivalul vinului la Comrat

Cântece, dansuri, vin și bucate tradiționale la Festivalul vinului la Comrat

În orașul Comrat a avut loc Festivalul vinului, ediția 2024, care a adunat peste 15 întreprinderi viticole din Republica Moldova, precum și producători de vinuri de casă. Vizitatorii au fost încântați să guste din bucate tradiționale și vinuri selecte, iar meșteșugarii și-au expus lucrările și au organizat diverse ateliere de creație, transmite Moldova1.md.

Dansurile tradiționale au adus un farmec aparte festivalului, iar atmosfera a fost completată de costumele autentice, pline de culoare.

Dorim să arătăm cum părinții noștri din Avdarma fac pentru noi gozleme, iar unchiul nostru, mai în vârstă, va prepara un fel de mâncare care nu este specifică nouă, dar care s-a înrădăcinat la noi - supă de pește din trei tipuri de pește, iar ingredientul special este carnea de cocoș”, a precizat Margarita Trandafilova, participantă la festival.

Am venit din Avdarma, vom face gozleme. Am pregătit aluatul: am pus apă, sare și ou în făină. Acum fac bile de aluat, le voi întinde, voi pune în ele brânză de vaci și brânză de oaie și le voi prăji în tigaia mare”, susține Ana Tuna, locuitoare a satului Avdarma.

Aceasta este vin fiert. - Avem un schimb: vin pentru răsaduri. Fac vin din soiuri de struguri roșii”, a spus Serghei Rizov, vinificator din Taraclia.

Venim de la Briceni, vindem copăcei, plante decorative, împletituri, diferite. Ne place aici, e foarte frumos. - Cinci ani la rând venim aici, foarte frumos, foarte plăcut, oameni străduitori, bravo”, a afirmat Filaret Corpaci, participant la festival.

Este un aparat pentru producerea țuicii, l-am adus din satul Copceac. Facem țuică din vin de casă curat. Procesul nu durează mult - în 40 de minute începe să curgă țuica”, a menționat Serghei Orlioglo, participant la festival din satul Copceac.

Pregătim vin fiert pentru toți oaspeții. Nu vom dezvălui toate ingredientele secrete, dar vă voi spune că aici avem cimbru, cardamom, ghimbir măcinat și, desigur, vinul din autonomia găgăuză. Mai avem zahăr, piper negru măcinat și boabe și portocale”, a declarat Ivan Buzajdi, participant la festival din Vulcănești.

Festivalul a adunat și turiști care au apreciat tradițiile și ospitalitatea locală.

Am venit pentru prima dată, foarte mult ne-a plăcut. Nu ne-am simțit străini deloc: limba noastră e aceeași, iar inimile noastre sunt la fel. Vom mai veni”, a relatat Miriam Buhairi, vizitatoare din Turcia.

Cei mai buni vinificatori din autonomia găgăuză s-au învrednicit de premiul „Butoiul de Aur".

Anul a fost foarte dificil din cauza secetei, am avut de suferit, dar vinurile au ieșit foarte bune. Anul acesta am început sezonul cu două-trei săptămâni mai devreme, pentru că totul s-a copt mai devreme din cauza lipsei de ploi, dar potențialul este extraordinar: vinurile albe au ieșit foarte proaspete și vibrante, iar cele roșii au ieșit aromate”, a conchis directorul întreprinderii vinicole, Andrei Novac.

Festivalul reprezintă o adevărată sărbătoare a culturii și tradițiilor locale, reunind producători de vinuri, artizani, artiști și vizitatori din străinătate. În cadrul evenimentului, participanții au degustat vinuri, au învățat despre meșteșugurile tradiționale ale regiunii și au explorat diversitatea culinară a zonei.

ziuadeazi.md