În fiecare an, este important să vă verificați starea generală de sănătate pentru a preveni problemele de sănătate în viitor. În funcție de vârstă, sex și factori de risc, medicul de familie poate recomanda o serie de analize, investigații sau consultații la specialiști, transmite moldova.europalibera.org
Analize uzuale de sânge și urină
Un test fundamental este analiza generală a sângelui, care oferă informații despre starea sănătății și poate ajuta la depistarea unor patologii încă din fazele incipiente. Aceste analize sunt utile atât pentru controalele de rutină, cât și pentru monitorizarea bolilor cronice sau atunci când există suspiciuni privind infecții, inflamații sau tulburări ale sistemului imunitar.
De asemenea, analizele de biochimie a sângelui pot detecta nivelurile substanțelor chimice din sânge, cum ar fi glucoza, vitaminele (A, B, C, D, E, acid folic) și mineralele (calciu, sodiu, potasiu, fier, magneziu). O atenție deosebită trebuie acordată lipidelor (colesterol, trigliceride), care pot indica riscuri cardiovasculare, în special pentru boala coronariană. Markeri pentru funcționarea ficatului și glandei tiroide sunt, de asemenea, analizați.
Bărbații cu vârsta peste 40 de ani sunt recomandati să efectueze testul PSA pentru depistarea problemelor cu prostata, iar cei de peste 50 de ani ar trebui să realizeze o colonoscopie pentru prevenirea cancerului de colon.
Persoanele active sexual ar trebui să se testeze anual pentru bolile cu transmitere sexuală, iar vizitele la stomatolog pentru controale periodice ale sănătății dentare sunt, de asemenea, recomandate.
Analiza de urină
În plus față de analizele de sânge, analiza de urină este un test frecvent prescris pentru a evalua sănătatea rinichilor, ficatului și a tractului urinar. Aceasta permite diagnosticarea unor afecțiuni precum bolile de rinichi, diabetul sau infecțiile urinare.
Investigații și consultații la specialiști
În cadrul primei consultații la medic, se va verifica tensiunea arterială și se va efectua o electrocardiogramă, un test care măsoară activitatea electrică a inimii pentru a depista eventuale probleme cu ritmul cardiac sau mărirea celor patru camere ale inimii.
Femeile sunt sfătuite să meargă anual la ginecolog și să efectueze testul Papanicolau o dată la trei ani, pentru prevenirea cancerului de col uterin. De asemenea, testul HPV se face o dată la 5 ani. Femeile sub 40 de ani ar trebui să efectueze ecografii mamare anuale, iar cele de peste 40 de ani să realizeze mamografii.
Beneficii pentru angajați și titularii de polițe medicale
Pentru angajați sau persoanele care au poliță de sănătate, anumite analize și investigații pot fi realizate gratuit, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
Analizele acoperite de asigurarea medicală pot fi analizate AICI.