piatasud.md

Ce modificări au fost efectuate în Codul fiscal pentru anul 2025

Ce modificări au fost efectuate în Codul fiscal pentru anul 2025

Începând cu data de 01 ianuarie 2025 intră în vigoare mai multe modificări la Codul fiscal privind impozitul pe venit, taxa pe valoare adăugată, accize, impozite și taxe locale.

Ajustarea noțiunii de „locuință de bază”

Au fost extinse condițiile pentru a recunoaște drept locuință de bază locuința care constituie domiciliul/reşedinţa contribuabilului în decursul ultimilor 3 ani până la momentul înstrăinării, prin introducerea inclusiv și cazului în care domiciliul/reședinţa a fost anulată cu cel mult 90  zile calendaristice înainte de data înstrăinării.

Modificarea conținutului noțiunii de „servicii profesionale”  

În vederea concretizării listei subiecților impunerii cu impozit pe venit ca urmare a desfășurării serviciilor profesionale reglementate de legislația în domeniu, a fost inclusă şi oricare altă activitate independentă desfăşurată în conformitate cu legislaţia.

Introducerea Programului de stimulare pe termen lung (Stock-option plan). 

A fost introdus tratamentul fiscal al titlurilor (cotelor) de participare achiziționate la un preț preferențial sau de a primi cu titlu gratuit în cadrul programului inițiat în cadrul unei persoane juridice sau în cadrul persoanelor juridice interdependente acesteia.

Respectiv, programul reglementează dreptul angajaților și administratorilor companiei, cu statut de rezidenți fiscali, de a achiziționa un număr determinat de titluri de participare emise de entitate, dar nu mai mult de 25% din capitalul social al persoanei juridice.

Scopul programului este păstrarea forței de muncă în cadrul companiei pentru o perioadă mai îndelungată, implicarea activă a angajatului și majorarea contribuției acestuia la dezvoltarea entității. 

Pentru calificarea unui program ca fiind stock option plan, programul respectiv trebuie să cuprindă o perioadă minimă de 3 ani între momentul acordării dreptului și momentul exercitării acestuia (achiziționării/primirii titlurilor (cotelor) de participare).

Drepturile acordate în cadrul stock option plan, în momentul acordării, în conformitate cu condiţiile stabilite de Guvern vor constitui sursă de venituri neimpozabile.

Cheltuielile suportate de persoana juridică în scopul răscumpărării/anulării opțiunilor din stock option plan nu se vor permite spre deducere.

Creşterea sau pierderea de capital în cazul tranzacţiilor cu titluri (cote) de participare dobândite la preţ preferenţial sau gratuit în cadrul stock option plan se determină ca diferenţa dintre preţul de vânzare (suma încasată/venitul obţinut) a titlurilor (cotelor) de participare şi baza valorică a acestora. Baza valorică va constitui valoarea titlurilor (cotelor) de participare tranzacţionate în cadrul stock option plan, care reprezintă preţul de achiziţie preferenţial stabilit la data acordării dreptului. Pentru titlurile (cotele) de participare dobândite cu titlu gratuit, baza valorică a acestora este considerată egală cu zero.

Toate modificările introduse de Serviciul Fiscal de Stat pot fi vizualizate în întregime aici.

ziuadeazi.md