Centrul Național Anticorupție (CNA) a desfășurat săptămâna trecută o serie de acțiuni semnificative în combaterea corupției, incluzând 26 de percheziții pe teritoriul țării. Aceste acțiuni au vizat cauze penale legate de coruperea electorală, finanțarea ilegală a partidelor politice și spălarea de bani, în interesul unui grup criminal organizat.
Potrivit informațiilor din cadrul urmăririi penale, 32 de persoane au fost documentate în legătură cu coruperea alegătorilor în cadrul referendumului și scrutinului electoral din 20 octombrie 2024. Aceste activități includeau întocmirea listelor cu persoane interesate și transmiterea datelor personale către terți, în scopul obținerii unor remunerații ilicite pentru exercitarea dreptului de vot.
CNA a aplicat amenzi contravenționale în valoare de peste 3,5 milioane de lei pentru coruperea electorală, conform proceselor-verbale legate de contravenția prevăzută de art. 47 prim Cod Contravențional. Sancțiunile variază între 25.000 și 37.500 de lei. În prezent, 2 persoane sunt deținute în izolator, iar 9 sunt arestate în dosarele inițiate de CNA.
În domeniul recuperării bunurilor, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a sechestrat bunuri în valoare de aproximativ 6 milioane de lei, inclusiv o construcție locativă, 4 vehicule și terenuri agricole, toate în cadrul unui caz de spălare de bani. Sechestrele anterioare confirmate de Agenție totalizează peste 8 milioane de lei.
Pe linia prevenirii corupției, Direcția legislație a emis 20 de rapoarte de expertiză și un aviz privind proiecte de acte normative. CNA a inițiat 4 analize operaționale, a eliberat 90 de caziere de integritate și a înregistrat 58 de apeluri la linia națională anticorupție, completând astfel o săptămână prolifică în eforturile sale de combatere a corupției.