piatasud.md

Criptomonedele: tendințe, avantaje și riscuri. Notă de Vitalie Rapcea, Expert-Grup

Criptomonedele: tendințe, avantaje și riscuri. Notă de Vitalie Rapcea, Expert-Grup

Criptomonedele, monedele digitale care folosesc criptografia pentru a asigura tranzacțiile, au câștigat o popularitate enormă în ultimii ani, transformând modul în care oamenii percep sistemele financiare tradiționale. Criptomonedele sunt tranzacționate, mai curând, în calitate de instrumente de investiții. Deși în ultimii 10 ani au înregistrat o performanță mai bună chiar și decât consacratul indice bursier S&P 500, investițiile în criptomonede rămân a fi foarte volatile și periculoase, menționează Vitalie Rapcea, director de program la Expert-Grup,  într-o notă informativă citată de IPN.

Așa cum o sugerează și denumirea acestora, criptomonedele sunt monede digitale criptate, adică codificate. În cazul criptomonedelor, tranzacțiile nu necesită a fi validate de un intermediar centralizat, acest lucru este realizat prin așa-numita tehnologie blockchain. În calitate de instrument de schimb, criptomonedele cedează mult în fața monedei fiat sau celei electronice. Pe lângă faptul că criptomonedele nu sunt acceptate decât de un număr foarte limitat de comercianți sau operatori de portofele electronice, multe țări au și reglementări care interzic utilizarea criptomonedelor pe teritoriul lor.

Criptomonedele și-au câștigat popularitatea, mai curând, ca și instrument de investiții. La aproximativ un an de la lansarea celei mai populare criptomonede Bitcoin, aceasta a fost pentru prima dată utilizată pentru a cumpăra ceva material pe 22 mai 2010. 10 mii de bitcoini au fost utilizați pentru procurarea a două pizza. Ziua de 22 mai a intrat în istorie ca „bitcoin pizza day”. În octombrie 2024, cei 10 mii de bitcoini plătiți pentru 2 pizza, valorau peste 628 de milioane dolari SUA. Criptomonedele nu sunt asigurate de nimic. De aici și volatilitatea foarte mare a acestora. În timp ce emisiunile de monedă națională sunt garantate de rezervele băncilor centrale, politica monetară aplicată de acestea pentru a controla inflația și măsurile de supraveghere a sectorului bancar și a pieței de capital, criptomonedele se bazează, în exclusivitate, pe încrederea oamenilor în aceste instrumente de plată.

Tranzacțiile în criptomonede sunt foarte apreciate pentru anonimitatea lor. Emiterea și circulația criptomonedelor este descentralizată, fapt ce reduce dependența de un singur intermediar. Spre deosebire de piețele financiare sau instituțiile financiar-bancare, care au grafic de lucru și odihnă, tranzacțiile cu criptomonede pot avea loc 24/7 anul împrejur, nu există limite de tranzacționare și pot fi evitate costurile asociate schimburilor valutare.

Un dezavantaj al criptomonedelor, menționează Vitalie Rapcea, este faptul că acestea nu sunt acceptate pe larg în calitate de instrument de schimb. Multe state, califică drept ilegală utilizarea acestora pe teritoriul lor. Ele nu au o valoare intrinsecă, precum, de exemplu, metalele prețioase, iar spre deosebire de monedele naționale, emisiunea criptomonedelor nu este garantată prin nimic. Criptomonedele sunt foarte volatile, ceea ce crește riscul unor posibile pierderi considerabile la vânzarea acestora sau utilizarea acestora în tranzacții.

Acestea sunt preferate inclusiv pentru efectuarea tranzacțiilor ilicite, astfel, în 2023 tranzacțiile ilicite efectuate în criptomonede au atins un volum de aproximativ 24,2 miliarde dolari SUA sau 0,34% din volumul total de tranzacții cu criptomonede, precizează autorul.

Prestarea serviciilor de tranzacționare a criptomonedelor este interzisă și pe teritoriul Republicii Moldova, acestea fiind încadrate în noțiunea de activ virtual. La fel, este interzisă prestarea serviciilor privind activele virtuale, iar neconformarea la aceste prevederi se pedepsește nu doar contravențional, dar și penal. Instituțiile financiar-bancare nu au dreptul să admită tranzacțiile rezidenților către prestatorii de servicii privind criptomonedele autorizați în alte state, a căror volum cumulativ depășește echivalentul a 50 de mii lei pe parcursul unei luni. Suplimentar, entitățile raportoare au obligația să implementeze, pentru acești clienți, măsuri de precauție sporită.

Vitalie Rapcea concluzionează că criptomonedele și tehnologia blockchain oferă un potențial enorm pentru a transforma sistemul financiar, inclusiv prin introducerea monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC) . Cu toate acestea, criptomonedele prezintă și riscuri semnificative. Volatilitatea extremă a prețurilor continuă să fie o preocupare majoră pentru investitori, în timp ce lipsa reglementării adecvate expune piața la fraude și activități ilegale. Riscurile cibernetice, inclusiv atacurile hackerilor asupra portofelelor digitale și a platformelor de schimb, subliniază necesitatea măsurilor de securitate sporite. De asemenea, impactul ecologic al mineritului de criptomonede este un aspect care nu poate fi ignorat, impunând soluții durabile și inovatorii.

ziuadeazi.md