În fiecare an, în a patra duminică din luna noiembrie este celebrată meseria de agricultor, cu ocazia Zilei Naționale a Lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare. Din acest an, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) declară luna noiembrie luna agricultorului și în acest sens va demara mai multe activități în regiuni pentru a celebra și a aduce recunoștință muncii lor, transmite MOLDPRES.
„Este un motiv să mulțumim celor care cresc hrana pentru noi. Doar că agricultorii nu sunt doar despre o zi. Sunt despre un an întreg de trudă, despre mâini bătătorite pentru a asigura întreaga țară cu hrană. Le mulțumim pentru fructe și legume, pentru grâne și semințe, pentru vinuri și sucuri, pentru carne și lapte, pentru ouă și pește, pentru tot ce se produce și se crește. Și, mai ales, pentru că rămân acolo, pe câmpuri, în vie sau în grădină, cu pasiune și curaj”, explică MAIA.
Activitatea fermierilor autohtoni este de o importanță crucială. Datorită acestora, Republica Moldova a ajuns a fi cunoscută peste hotarele țării drept un producător important de fructe, struguri sau cereale de calitate. În anul 2023, producția agricolă anuală a Republicii Moldova a constituit circa 45 de miliarde de lei. Aceasta asigură, împreună cu industria prelucrătoare, până la 45% din totalul exporturilor moldovenești.