Cei 40 de angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP) , suspectați că ar fi primit bani din Federația Rusă prin intermediul aplicației PSB, au fost suspendați din funcții pentru o perioadă de 30 de zile. Directorul ASP, Mircea Eșanu, spune că din cei 40 de angajați asupra cărora planează suspiciuni că ar avea legături cu Federația Rusă, cei mai mulți sunt din regiunea de sud a țării. Instituția a inițiat o anchetă internă pentru a stabili dacă suspecții au accesat ilegal datele cetățenilor, transmite realitatea.md
Agenția Servicii Publice, în colaborare cu Procuratura Anticorupție și Inspectoratul General de Poliție, a inițiat mai multe verificări, în urma cărora a fost identificat un grup de angajați ai ASP care au primit bani drept recompensă pentru votul exprimat în cadrul alegerilor și referendumului din 20 octombrie.
„Majoritatea covârșitoare sunt angajați din oficiile teritoriale, nu e vorba de angajați din oficiul central sau de la Chișinău. Dacă aș face un raport numeric, cred că trei pătrimi din cei 40 de angajați sunt din zona de sud a țării, Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești. Sunt funcționari de la ghișeu, dar avem și patru șefi de servicii, sunt persoane care gestionează procesele de documentare a populației din acel raion. Ce-am făcut cu ei? În primul rând, i-am suspendat. Când am emis comunicatul, toate aceste persoane au fost notificate, în toată țara. S-a discutat cu ei. Le-a fost stopat accesul la computere și bazele de date. Persoanele sunt suspendate din funcție pentru cel puțin 30 de zile. Acum avem două procese care au loc în paralel. Are loc o anchetă internă. Și este și ancheta penală în derulare”, a spus directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.
Șeful ASP spune că ancheta internă va stabili dacă angajații instituției au accesat ilegal datele cetățenilor sau doar și-au vândut votul.
Șeful ASP spune că ancheta internă va stabili dacă angajații instituției au accesat ilegal datele cetățenilor sau doar și-au vândut votul.
„Deocamdată nu știm exact care este dauna, asta vom face noi pe interior. Eu consider că este un mare risc de securitate și privim această problemă extrem de serios. Sistemele informaționale ASP au în spate motoare care urmăresc fiecare mișcare a fiecărui angajat prin sisteme informaționale. Și acest istoric se păstrează pe o perioadă lungă de timp. Putem verifica dacă acum un an sau doi aceste persoane au accesat datele legal. Vom verifica dacă ei au comis un abuz de serviciu și au cotrobăit prin date acolo unde nu aveau voie sau nu aveau temei să caute. Nouă nu ne va lua mult timp să facem o astfel de investigație chiar dacă sunt 40 de angajați. Avem informații suficiente ca să vorbim de această bănuială rezonabilă de care am vorbit și în comunicatul de presă”, a mai spus Mircea Eșanu.