piatasud.md

Donald Trump – președintele SUA. Ce se va întâmpla cu R. Moldova? Dar cu războiul din Ucraina? Opinii ale experților

Donald Trump – președintele SUA. Ce se va întâmpla cu R. Moldova? Dar cu războiul din Ucraina? Opinii ale experților

Donald Trump este noul vechi președinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta a obținut cele mai multe voturi în urma scrutinului care s-a finalizat marți, 5 noiembrie, devenit astfel al 47-lea președinte al țării considerate cea mai puternică de pe glob. 

Candidații și susținătorii lor au descris aceste alegeri ca fiind cele mai importante din viața lor, cu democrația și modul de viață american în joc. Ce ar putea însemna pentru R. Moldova și pentru Ucraina victoria lui Donald Trump?

Expertul în Securitate și Cooperare Nordică, vicepreședinte al ESGA România, Cristian Gabriel Done menționează că pentru interesele R. Moldova și al regiunii noastre, această victorie a lui Donald Trump va însemna o provocare, „deoarece este posibil să fim puși în postura de a ne regândi strategiile de securitate și dezvoltare”, consideră expertul, transmite zdg.md.

„Realegerea lui Donald Trump ne impune să ne concepem diplomația națională în alți termeni”

„Dar, să nu uităm că R. Moldova și celelalte state foste sovietice nu și-ar fi putut recăpăta independența dacă dialogul dintre marile puteri nu ar fi existat. Realegerea lui Donald Trump ne impune să ne concepem diplomația națională în alți termeni și mă refer la capacitatea noastră de a influența agenda internațională. În mod clar va trebui să învățăm că este nevoie de strategii proactive pentru a influența deciziile politice și economice în favoarea noastră, iar aceasta implică relații diplomatice, comunicare strategică și implicarea unor actori-cheie pentru a modela politica externă americană în următorii patru ani în favoarea noastră”, consideră expertul.

În privința Ucrainei, analistul menționează că „în mod clar, vom asista la o schimbare în abordarea față de conflictul din Ucraina, dar nu mă aștept la una dramatică. Având o viziune orientată spre reducerea implicării directe a SUA în conflicte externe și spre promovarea negocierilor bilaterale, este de așteptat ca președintele Trump să încurajeze soluții diplomatice și să reevalueze nivelul de sprijin militar și financiar oferit Kievului. Mă aștept ca sprijinul SUA pentru Ucraina să continue, dar în alte condiții, cu un accent pe beneficiile economice pentru America. Având în vedere importanța economiei de război, Trump ar putea susține livrarea de armament și asistență militară, dar cu termenii revizuiți astfel încât să favorizeze industria de apărare americană și să sublinieze reciprocitatea în relațiile internaționale. Nu aș spune acum că Republicanii și Președintele Trump vor preda Ucraina în mâinile lui Putin pentru că asta ar face SUA să-și piardă poziția de lider al lumii libere”, a specificat Cristian Gabriel Done

„Rămâne însă de văzut cum va arată această pace”

Mihaela Sirițanu, expertă în relații internaționale, susține că Donald Trump a declarat de mai multe ori că la al doilea mandat va face tot posibilul pentru a încheia războiul din Ucraina. În repetate rânduri a susținut că națiunile europene bogate, cum ar fi Germania, ar trebui să apere Ucraina fără asistența SUA, că resursele SUA sunt limitate, dar pe de altă parte „Trump se opune trimiterii mai multor ajutoare militare ale SUA către Ucraina și intervenției străine americane în general și a susținut că Kievul ar trebui să urmărească pacea cu Moscova, chiar dacă asta înseamnă cedarea unui teritoriu”, amintește Sirițanu. 

„Rămâne însă de văzut cum va arată această pace, pentru că Trump trebuie să acționeze în acord cu voință congresului American, dar si a aliaților Europeni. Cert este că susținerea Ucrainei în război ar duce la un acord de pace negociat mai mult în favoarea Ucrainei, pe când încetarea ajutorului ar duce la un acord de pace negociat în favoarea Rusiei, unde Ucraina, și chiar Moldova ar continua să fie în sfera de influența rusească – lucru care ar derania accederea la UE. Mai mult decât atât, orice tensiuni între UE și SUA create în interiorul NATO sau în urma acordurilor comerciale, ar pune UE în situația de a prioritiza consolidarea internă în defavoarea extinderii estice”, menționează experta. 

ziuadeazi.md