Comisia Europeană a anunțat că primele șapte propuneri pentru fabricile de Inteligență Artificială (IA) au fost depuse în cadrul reglementărilor întreprinderii comune EuroHPC, care gestionează apelul lansat în septembrie. Aceste propuneri vor contribui la dezvoltarea unui ecosistem european pentru pregătirea modelelor avansate de IA și crearea de soluții inovatoare, scrie moldova1.md
Cererea pentru propuneri va rămâne deschisă până la 31 decembrie 2025 și va beneficia de o contribuție semnificativă din partea Uniunii Europene, care va aloca aproape un miliard de euro din programul Europa Digitală și Orizont Europa, cu o finanțare egală din partea statelor membre. Scopul principal al acestor fabrici IA este să consolideze puterea de calcul pentru IA în Europa, utilizând supercomputerele de înaltă performanță (HPC) din rețeaua UE. Aceste fabrici vor fi disponibile pentru o gamă largă de utilizatori, inclusiv întreprinderi, cercetători și start-upuri.
Primele șapte propuneri au fost depuse de 15 state membre ale UE și două state participante asociate, arătând un interes considerabil pentru această inițiativă. Printre statele care au prezentat propuneri se numără Finlanda, Germania, Italia, Grecia, Suedia, Luxemburg, și Spania, care include și participarea unor state precum Cehia, Polonia, Norvegia, Austria, Slovenia, România, Portugalia și Turcia.
Propunerile vor fi acum evaluate de un panel independent de experți, iar primele fabrici IA selectate vor fi anunțate în decembrie și vor fi lansate imediat după aceea. Fabricile de IA vor reprezenta un pas important în consolidarea poziției Europei ca lider în domeniul inteligenței artificiale de încredere, reunind puterea de calcul, datele și talentele necesare pentru dezvoltarea și implementarea IA avansate.