Republica Moldova este determinată să-și consolideze rolul ca partener credibil, capabil să contribuie la soluționarea provocărilor globale. Declarația a fost făcută astăzi de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, la deschiderea primei ediții a Forumului de Securitate privind Republica Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.
Speakerul a remarcat că, în cele 1000 de zile în care Ucraina a luptat eroic, Republica Moldova a învățat o serie de lecții: cine sunt prietenii și dușmanii țării, dar și că nu se mai poate ascunde după sintagma de neutralitate, cum a fost timp de 30 de ani, când au fost desconsiderate instituțiile de forță ale statului.
Potrivit președintelui Parlamentului, în ultimii ani, Moldova a fost ținta unor atacuri hibride fără precedent, care s-au intensificat în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind integrarea europeană.
„Dezinformarea, atacurile cibernetice, cumpărarea de voturi, alertele false cu bombă și alte încercări de a destabiliza procesele democratice au fost organizate pentru a deturna voința și parcursul nostru de a face parte din marea familie europeană. Cu toate acestea, Moldova a rezistat. Cetățenii noștri au demonstrat o mobilizare exemplară, protejând democrația și parcursul european”, a menționat Igor Grosu.
În context, președintele Parlamentului a subliniat că reformarea justiției este vitală pentru securitatea națională și pentru atingerea obiectivului strategic al integrării europene.
„Din păcate, sistemul de justiție nu a reușit să facă suficient pentru a combate furtul și coruperea voturilor. Și aici va trebui să tragem linia și să corectăm unde am greșit. Corupția nu doar că subminează încrederea cetățenilor în instituții, dar creează vulnerabilități care pot fi exploatate de actori externi. Moldova nu poate fi un stat sigur, dacă dosarele de corupție sunt tergiversate sau dacă persoanele implicate în fraude rămân nepedepsite”, a punctat șeful legislativului.
Un alt obiectiv de securitate este modernizarea Armatei Naționale. „Este în interesul tuturor moldovenilor să avem o Armată modernă și bine pregătită pentru misiunea sa de bază – protejarea păcii în Republica Moldova, suveranității și integrității teritoriale a țării noastre”, a mai spus Igor Grosu.
„Moldova Security Forum” are loc în perioada 19-20 noiembrie și este dedicat abordării celor mai mari provocări de securitate națională și regională. Forumul reunește oficiali, politicieni, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și experți din diverse domenii.