piatasud.md

Investiții masive în energie regenerabilă: 34 de oferte pentru fotovoltaice și 8 pentru eoliene

Investiții masive în energie regenerabilă: 34 de oferte pentru fotovoltaice și 8 pentru eoliene
Imagine simbol

Ministerul Energiei a organizat, în data de 1 aprilie, ședința Comisiei de licitații pentru oferirea statutului de producător eligibil mare, pentru a examina dosarele şi califica investitorii pentru construcția parcurilor fotovoltaice și eoliene mari. La ședința Comisiei de licitații au fost invitați și investitorii care au depus ofertele, așa cum indică și documentația de licitație în spiritul unei abordări transparente și credibile.

În total, până la termenul limită, 31.03.2025, ora 23:59, au fost depuse 34 de oferte pentru centrale electrice fotovoltaice, cu o putere totală ofertată de 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale electrice eoliene, cu o putere totală ofertată de 207,5 MW. Toți ofertanții sunt companii locale, două dintre acestea având fondatori străini.

Prezent la ședința Comisiei, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a remarcat că în pofida mai multor crize, sectorul energetic național este atractiv pentru investitori, ceea ce confirmă și numărul remarcabil de oferte.

„Faptul că a fost depus un număr impresionant de oferte denotă că Moldova este atractivă pentru investitori, chiar și în contextul multiplelor crize prin care a trecut ţara. Avem un sector energetic în dezvoltare rapidă și proiecte de infrastructură care vor fi rentabile pe termen lung, acesta poate da un impuls semnificativ pentru dezvoltarea economiei. Energia pe care o vor produce noile parcuri fotovoltaice mari este destinată pentru consumul intern. Iar ritmul în care se dezvoltă producția de energie din surse regenerabile vorbește de la sine, am crescut de 8 ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie am depășit 646 MW”, a declarat ministrul Dorin Junghietu.

În cadrul ședinței de către Comisia de Licitații  au fost verificate următoarele aspecte:

  • Conformitatea cererilor cu documentația de licitație;
  • Confirmarea depunerii garanției pentru ofertă;
  • Respectarea cerințelor tehnologice și a cotelor de capacitate;

Respectarea cerinței de prezentare a ofertelor tehnice și financiare și aplicarea parolei pentru imposibilitatea deschiderii ofertei ex-ante.

Conform Regulamentului de desfășurare a Licitației, pentru verificarea corespunderii investitorilor cerințelor de admisibilitate, Comisia de licitații se va adresa organelor competente pentru confirmarea veridicității datelor prezentate de aceștia.

Anunțarea admisibilității investitorilor pentru obținerea statutului de „producător eligibil mare” este preconizată pentru 7 aprilie. Ulterior, va urma procedura de deschidere a ofertelor tehnice pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice de 165 MW.

Amintim că licitația pentru construcția parcurilor eoliene de 105 MW și fotovoltaice de 60 MW a fost lansată vara anului trecut. Aceste parcuri eoliene și fotovoltaice vor contribui semnificativ la realizarea angajamentului Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2030.

În egală măsură, investitorilor le va fi garantată achiziționarea energiei electrice produse prin contractul de achiziție pe 15 ani cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Statutul de producător eligibil mare urmează să fie aprobat de Guvern.

ziuadeazi.md