piatasud.md

Investițiile străine directe în Republica Moldova rămân stabile, în contextul creșterii constante a investițiilor din UE

Investițiile străine directe în Republica Moldova rămân stabile, în contextul creșterii constante a investițiilor din UE

Fluxurile nete de investiții atrase de Republica Moldova în perioada 2014-2023 au avut o evoluție fluctuantă, marcând însă o tendință de stabilizare în ultimii trei ani. După recordul înregistrat în 2022, cu fluxuri nete de investiții directe totalizând 586.4 mil. USD, Republica Moldova a atras în anul 2023 un volum de 357.2 mil. USD.

În pofida provocărilor generate de pandemie și de războiul din Ucraina, care au amplificat incertitudinile, riscurile și presiunea asupra investițiilor directe străine (ISD), investitorii străini nu au reacționat prin retrageri masive de capital, ceea ce indică un nivel constant de încredere în economia Moldovei, chiar și în contextul unor circumstanțe externe dificile.

În același timp, în anul 2023 ISD sub formă de participații și acțiuni au înregistrat o creștere semnificativă, depășind pentru prima dată pragul istoric de 3 mld. USD. 84% din totalul investițiilor directe străine din Republica Moldova provin din țările UE. Aceste evoluții sunt prezentate în studiul actualizat „Impactul investițiilor străine directe asupra economiei Republicii Moldova, 2014-2023”, elaborat de către Compania de Consultanță Business Intelligent Services (BIS), la solicitarea Agenției de Investiții a Republicii Moldova și Asociației Investitorilor Străini din RM (FIA).

Studiul subliniază că, în ultimii 10-15 ani, industria prelucrătoare (inclusiv producția de componente auto și electrice) a rămas principala țintă pentru investițiile străine directe în Republica Moldova, atât în ceea ce privește numărul de proiecte, cât și volumul investițiilor de capital. Totuși, aceste investiții au avut un impact limitat asupra producției interne din cauza unor factori precum gradul scăzut de sofisticare tehnologică, productivitatea limitată și integrarea slabă a companiilor locale în lanțurile valorice ale companiilor ISD.

În același timp, structura PIB-ului generat de întreprinderile cu capital străin se distinge semnificativ față de structura generală a economiei Republicii Moldova. Acestea joacă un rol esențial în sectoare industriale și tehnologice, în timp ce economia națională este mai dependentă de sectoare tradiționale precum agricultura, construcțiile și tranzacțiile imobiliare.

Întreprinderile cu ISD joacă un rol semnificativ în crearea de locuri de muncă și creșterea productivității muncii în Republica Moldova. Deși întreprinderile cu ISD reprezintă doar 6.0% din numărul total de întreprinderi din țară, acestea angajează 14.6% din forța de muncă, iar cota veniturilor din vânzările anului 2023 este de 25.5%, indicând o productivitate a muncii mai ridicată decât media națională - cu 83% mai mare față de întreprinderile locale private. Acest lucru confirmă utilizarea eficientă a resurselor umane și a altor resurse de către întreprinderile cu investiții străine directe și rolul lor esențial în stimularea creșterii economice. Pe de altă parte, întreprinderile locale private și de stat au nevoie de investiții în modernizare și îmbunătățirea eficienței pentru a-și spori competitivitatea.

ziuadeazi.md