La Comrat a fost prezentată cea de-a doua ediție a „Dicționarului explicativ al limbii găgăuze”, un instrument esențial pentru păstrarea și dezvoltarea limbii găgăuze, transmite moldova1.md
Tipărit în 5.000 de exemplare, dicționarul va ajunge în instituțiile de învățământ și bibliotecile din autonomia găgăuză, dar și în comunitățile din afara țării în care trăiesc vorbitori de găgăuză.
Noua ediție, rezultatul muncii lingviștilor, jurnaliștilor și editorilor, include peste 10.000 de cuvinte, oferind definiții clare, utilizări și explicații ale acestora.
Finanțarea lucrărilor pentru această ediție a fost asigurată de Ivanna Koksal și familia sa, în timp ce tipărirea și distribuția au beneficiat de sprijinul partenerilor din Turcia.
„În dicționar, cuvintele din limba găgăuză sunt explicate în limba găgăuză: ce înseamnă, cum sunt folosite, unde se aplică. A fost o muncă grea. Trebuia să folosim corect vocabularul, gramatica și regulile de ortografie. Prima ediție am realizat-o în anul 2018, iar după câțiva ani, am revenit la dicționar. L-am actualizat, am adăugat mai mult de trei mii de cuvinte”, a declarat inițiatoarea dicționarului, Ivanna Koksal.
„Acest dicționar trebuie să-l folosim, iar în acest proces ne vor ajuta cadrele didactice. Cu ajutorul lor, aceste cuvinte vor fi răspândite în viața noastră și a copiilor noștri. Ei vor învăța noi cuvinte și le vor folosi zi de zi. Astfel, limba găgăuză va trăi și se va dezvolta, cu ajutorul nostru”, a menționat Valentina Ceban, coautoarea dicționarului.
Primul dicționar explicativ fusese lansat în 2018, iar această ediție actualizată reflectă eforturi suplimentare, adăugând mai mult de 3.000 de noi termeni. Limbajul inclus respectă rigorile gramaticale și de ortografie, aspect esențial pentru promovarea utilizării corecte a limbii găgăuze.
În contextul în care găgăuza este inclusă în Atlasul UNESCO al limbilor în pericol, acest dicționar reprezintă un pas important în studierea și păstrarea patrimoniului lingvistic.