Legislația privind redresarea și rezoluția băncilor va fi armonizată cu legislația Uniunii Europene. Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege în acest sens, transmite jurnal.md.
Documentul a fost elaborat de Banca Națională a Moldovei, cu participarea experților Băncii Mondiale și a fost consultat cu Fondul Monetar Internațional. Acesta prevede instrumentul de recapitalizare internă, care are drept obiectiv garantarea faptului că băncile au o capacitate suficientă de absorbție a pierderilor și de recapitalizare. Totodată, inițiativa legislativă precizează condițiile de finanțare în cadrul aplicării instrumentelor de rezoluție, din contul fondului de rezoluție și al fondului de acoperire a depozitelor bancare.
Legislația privind redresarea și rezoluția băncilor va fi completată cu două noțiuni distincte – „datorii care pot face obiectul recapitalizării interne” și „datorii eligibile”.
Documentul mai prevede o serie de competențe suplimentare pentru Banca Națională a Moldovei, în calitate de autoritate de rezoluție. Instituția va putea interzice băncilor să distribuie fonduri proprii, în anumite condiții.
Astfel, se va introduce un nou indicator de referință – suma maximă distribuită. Aceasta va fi calculată de BNM. O altă competență se referă la impunerea suspendării obligațiilor de plată sau de livrare din orice contract la care banca este parte, în anumite condiții specifice, la o etapă premergătoare acțiunilor de rezoluție.
Proiectul de lege va fi propus spre examinare în lectura a doua.