Organizația Internațională a Muncii (OIM) anunță lansarea campaniei de sensibilizare „Meseriile verzi sunt viitorul tău”, care are scopul de a sprijini tinerii și adulții din Moldova în dezvoltarea competențelor necesare pentru cariere sustenabile și de a promova locurile de muncă verzi. Inițiativa este realizată în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și face parte din proiectul OIM „Competențe verzi pentru tranziția verde și dezvoltarea durabilă”, finanțat de Guvernele Austriei și Liechtenstein.
Pe măsură ce societățile și guvernele adoptă soluții mai ecologice, cererea pentru specialiști în energie regenerabilă crește constant, generând oportunități mai bune de angajare și stabilitate profesională. Republica Moldova are ca obiectiv să crească ponderea energiei regenerabile în mixul energetic la 30 % până în 2030. În acest sens, țara urmează să pună în aplicare o serie de politici pentru a sprijini dezvoltarea energiei regenerabile și a eficienței energetice, inclusiv prin lansarea programelor de eficiență energetică în sectorul public, precum și a altor programe. Tototdată, pentru realizarea acestor deziderate este nevoie de modernizarea proceselor de pregătire a forței de muncă pentru a satisface cerințele pieței muncii în domeniul energiei regenerabile.
Campania de sensibilizare „Meseriile verzi sunt viitorul tău” este orientată preponderent spre tinerii cu vârste între 16 și 20 de ani care își planifică viitoarele cariere, femeile și fetele interesate de profesii tehnice, adulții care aspira spre o nouă calificare sau recalificare, precum și întreprinderile și antreprenorii din sectorul energiei regenerabile. Principalele activități vor fi vizate spre mobilizarea comunității prin distribuirea materialelor informative în toate liceele și școlile gimnaziale din Republica Moldova, desfășurarea de evenimente educaționale și relatarea istoriilor inspiraționale despre tineri și tinere care optează pentru profesii tehnice, inclusiv în domeniul energiei regenerabile.
Tinerii și tinerele sunt motorul tranziției verzi. Prin această campanie, ne propunem să îi inspirăm, să urmeze programe de formare în domeniul energiei regenerabile, oferindu-le acces la educație de calitate, infrastructură modernă și oportunități concrete de dezvoltare a carierei într-un sector innovator și în plină expansiune. Prin proiectul OIM, ne angajăm să promovăm incluziunea și diversitatea în sectoarele emergente, să sprijinim modernizarea sistemului de învățământ profesional tehnic, astfel contribuind activ la un viitor mai sustenabil, a declarat coordonatoarea națională a proiectului, Vera Chilari.
Durata proiectului este detrei ani, timp în care va fi elaborat cadrul normativ pentru noi programe de formare în domeniul energii regenerabile, și anume pentru: „tehnician/tehniciană pentru instalații de producere a energiei din surse regenerabile”, „instalator/instalatoare pentru sisteme geotermale de mică adâncime și pompe de căldură, electrician/electriciană în construcții și instalator/ instalatoare sisteme fotovoltaice solare”.
Proiectul „Competențe pentru tranziția verde și dezvoltarea durabilă” are drept scop accelerarea tranziției verzi și a dezvoltării durabile a Republicii Moldova prin programe de formare a competențelor pentru tineri, tinere și adulți în sectorul energiei regenerabile din Moldova, promovând o forță de muncă calificată și sporind reziliența economică a țării.