piatasud.md

Ministerul Justiției propune distribuirea bunurilor confiscate între instituțiile statului

Ministerul Justiției propune distribuirea bunurilor confiscate între instituțiile statului

Ministerul Justiției propune pentru consultări Proiectul de lege privind utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale sau în interes public.

Astfel, opt instituții ale statului vor putea primi anumite părți din banii confiscați în cadrul dosarelor penale. Totodată, bunurile vor putea fi predate pentru folosință organizațiilor neguvernamentale sau instituțiilor publice.

„Scopul proiectului urmărește stabilirea mecanismului de utilizare a bunurilor confiscate în scopuri sociale și interes public, prin alinierea cadrului normativ național la standardele legislației UE și implementarea bunelor practici de reutilizare socială. Acest proiect reprezintă oportunitatea de a arata cetățenilor cum activele dobândite prin infracțiune se reîntorc în beneficiul victimelor și societății, de a crește încrederea că infractorii chiar plătesc, iar criminalitatea nu este profitabilă”, se arată în Proiectul supus discuțiilor. 

Articolul 8 stabilește procedura de utilizare a sumelor de bani confiscate în proceduri penale. Toate sumele colectate din confiscări penale vor fi distribuite de la bugetul de stat mai multor instituții. Astfel, câte 10% pentru Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției; câte 15% pentru Procuratura Generală; Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale - 20%.

„Această distribuire permite stimularea capacității de prevenire și răspuns împotriva criminalității și de protecție a victimelor infracțiunii. Conducătorii autorităților publice au responsabilitatea de a cheltui aceste resurse în acord cu prioritățile instituției, pe baza unor criterii generale, însă sumele nu pot fi utilizate pentru plata salariilor sau a altor beneficii financiare acordate personalului. În privința sumelor alocate asociațiilor necomerciale, articolul stabilește un mecanism competitiv și transparent de selecție a beneficiarilor finanțărilor oferite.

Sumele primite pot fi utilizate și pentru acordarea de vouchere de urgență victimelor infracțiunilor, dar și pentru asigurarea despăgubirii victimelor infracțiunilor atunci când activele legale ale autorului infracțiunii nu sunt suficiente pentru a acoperi valoarea totală a despăgubirii acordate de instanță, în acord cu articolul 18 alin. (5) din Directiva (UE) 2024/1260 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 aprilie 2024 privind recuperarea și confiscarea activelor. La fel, se poate direcționa o parte a acestor sume și drept contribuție la mecanismele de sprijinire a unor state terțe, prevăzute de art. 19 alin. (2) din Directiva (UE) 2024/1260. În acord cu bunele practici internaționale, proiectul de lege stabilește și un mecanism de monitorizare și evaluare a performanței cheltuirii acestor sume”, se arată în nota informativă a Ministerului Justiției.

Anul trecut, a fost aplicat sechestru pe bunuri, în sumă totală de peste 1,8 miliarde de lei. O bună parte din bani sau bunuri sunt revendicate în cadrul unor procese în instanță.

ziuadeazi.md