Politica salarială pentru cadrele didactice, procesul de debirocratizare, programele de formare continuă și recalificare a cadrelor didactice, precum și atragerea tinerilor specialiști în școli și grădinițe au fost discutate astăzi de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, cu directorii instituțiilor de învățământ și cadrele didactice din regiune.
Un subiect aparte a vizat organizarea alimentației gratuite pentru elevii din clasele gimnaziale, măsură care va fi implementată începând cu 1 septembrie 2025.
În acest context, ministrul a vorbit despre măsurile de îmbunătățire a infrastructurii cantinelor școlare. Pentru a sprijini acest efort, Ministerul Educației și Cercetării va aloca 200 de milioane de lei. Pentru raionul Cahul, suma repartizată conform formulei de calcul, bazată pe numărul de elevi din clasele V–IX, este de 4 513 900 lei. Fondurile vor fi utilizate pentru renovarea blocurilor alimentare, dotarea cu echipamente moderne, asigurarea condițiilor sanitare, accesibilitate și digitalizarea procesului de gestionare a alimentației.
Dan Perciun s-a referit și la campania „Fii onest, nu copia!”, care va fi extinsă în acest an la nivel național, după ce anul trecut a fost pilotată în opt raioane, inclusiv în Cahul. Campania are drept scop asigurarea integrității și corectitudinii examenelor de clasa a IX-a, prin implicarea monitorilor externi și verificarea centralizată a lucrărilor scrise ale elevilor.
Totodată, MEC investește resurse importante pentru a-i ajuta pe elevi să se pregătească pentru examenul de clasa a IX-a la matematică. În cadrul programului remedial lansat de minister, elevii pot beneficia de 40 de ore gratuite de pregătire la această disciplină.
Ministrul a vorbit și despre campania „Învață în Moldova”, care promovează studiile în universitățile din țara noastră: „Ne propunem să creștem numărul absolvenților de liceu care aleg să urmeze o facultate în universitățile noastre. Vrem să continuăm această tendință și să o amplificăm. Instituțiile s-au schimbat semnificativ, au devenit mult mai moderne. Avem oportunități mai bune – cămine, laboratoare – comparativ cu ce era anterior. Îi încurajăm pe tineri să rămână acasă pentru a studia, iar ulterior să activeze aici, acasă”.
Directorii de instituții și cadrele didactice prezente la întâlnire au salutat deschiderea pentru dialog și direcțiile asumate de Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit acestora, sprijinul oferit prin investiții și atragerea de tineri specialiști contribuie la îmbunătățirea calității procesului educațional.