Reducerea nivelului admis de pesticide în Uniunea Europeană a dus la o creștere a cantității de fructe și legume distruse în Republica Moldova. În primele nouă luni ale anului, au fost nimicite 334 de tone de produse, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, a transmis Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), scrie radiomoldova.md
În ciuda măsurilor stricte, 5% dintre aceste produse au ajuns pe piață, iar 18 tone de banane și varză chinezească au fost consumate înainte de confirmarea conformității lor, a precizat șefa Direcției de siguranță alimentară, Marina Dintiu.
„Cea mai mare problemă a fost cu produsele de import, deoarece agenții economici au ignorat raportul de încercări și le-au comercializat pe propria răspundere,” a spus Dintiu, explicând că, în unele cazuri, nivelul de pesticide depășea norma admisă de două ori.
Pentru a preveni astfel de situații, ANSA a intensificat controalele la frontieră și în magazine, iar importatorii sunt verificați mai strict. Specialiștii avertizează că fructele și legumele cu un conținut ridicat de pesticide pot cauza intoxicații severe și alte afecțiuni grave. Nutriționista Luminița Suveică recomandă consumatorilor să cumpere produse doar din locuri autorizate și să solicite certificate sanitare.
„Oamenii ar trebui să spele bine produsele și, în unele cazuri, să le decojească. Dacă noi am ajuns să creștem căpșuna mare cât un măr, nu mai putem vorbi de naturalețe,” a avertizat Suveică.
Operatorii care au comercializat produse neconforme au fost sancționați cu amenzi, conform documentelor ANSA.