piatasud.md

O nouă lege pentru sectorul piscicol din R. Moldova, în acord cu standardele europene

O nouă lege pentru sectorul piscicol din R. Moldova, în acord cu standardele europene

Producătorii de pește vor beneficia de sprijin financiar din partea statului, iar consumatorii vor beneficia de produse mai calitative. Asta după ce sectorul acvaculturii din Republica Moldova va fi reglementat de o lege nouă, racordată la legislația Uniunii Europene şi care a fost deja votată în prima lectură de Parlament, transmite MOLDPRES.

Proiectul de lege are ca scop consolidarea cadrului juridic și crearea condițiilor care să asigure susținerea fermierilor și operatorilor în vederea implementării tehnologiilor performante și a proiectelor inovative în sectorul acvaculturii, creșterea producției de pește în exploatațiile piscicole, sporirea calității și a competitivității produselor din pește prelucrate și promovarea acestora pe piața internă și externă.

„Sprijinul financiar va fi acordat prin intermediul unui fond special creat pentru dezvoltarea sectorului. Acest lucru înseamnă investiții în echipamente, în metode mai eficiente de producție și un mediu de afaceri stabil. Fondul va susține investițiile în fermele piscicole și va facilita promovarea produselor pe piețele locale și internaționale”, a comentat pentru MOLDPRES vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Fondul va fi instituit pe o perioadă de cinci ani, iar resursele financiare ale acestuia vor fi aprobate anual și vor fi alocate din bugetul de stat. Pentru gestionarea fondului, va fi creat un serviciu în cadrul Agenției pentru Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), care va asigura controlul, auditul și procedurile de raportare.

Proiectul mai prevede crearea organizațiilor de producători, care vor ajuta fermierii să coopereze și să își vândă produsele la prețuri competitive. De asemenea, documentul încurajează transparența pieței și calitatea produselor, asigurând astfel un mediu de afaceri echitabil.

Măsurile propuse reprezintă un pas esențial pentru Republica Moldova în vederea preluării unor practici deja testate și aplicate cu succes în statele membre UE. „Aceste măsuri vor sprijini atât dezvoltarea sectorului acvaculturii și a pieței produselor pescărești, cât și vor asigura ca evoluția acestui sector să se realizeze într-o direcție stabilă și predictibilă”, se menționează în nota informativă a proiectului.

În prezent, piscicultura Moldovei este unul dintre cele mai dezvoltate domenii ale sectorului agricol datorită activităților economice ale întreprinderilor piscicole specializate și ale fermelor piscicole individuale. Suprafața totală a bazinelor acvatice, utilizate pentru piscicultură, constituie peste 20 de mii de hectare. Peștele de apă dulce autohton și produsele din acesta sunt oferite pe piață, în principiu, de către obiectele pisciculturii, o parte destul de mică (0,3% – 1,7%) fiind capturile din bazinele acvatice naturale.

Uniunea Europeană oferă una dintre cele mai mari pieţe din lume pentru consumul produselor de origine acvatică, care depinde din ce în ce mai mult de importuri pentru a acoperi cererea în creştere.

Sursă: www.moldpres.md