piatasud.md

Persoanele fizice pot construi legal case de până la trei etaje – sub supravegherea unui diriginte de șantier. Modificările la lege au fost votate de Parlament

Persoanele fizice pot construi legal case de până la trei etaje – sub supravegherea unui diriginte de șantier. Modificările la lege au fost votate de Parlament

După ce în spațiul public au circulat intens zvonuri privind o presupusă interdicție a construcției caselor de către persoane fizice, Parlamentul a clarificat situația prin adoptarea, în a doua lectură, a unei modificări esențiale la Codul urbanismului și construcțiilor. Noua prevedere le permite cetățenilor să ridice locuințe individuale de până la trei etaje, cu condiția să fie supravegheați de un diriginte de șantier atestat, transmite zdg.md

Zvonurile au pornit în urma interpretării greșite a articolului 165 din Codul urbanismului. Vasile Grădinaru, unul dintre autorii proiectului de lege, a explicat pentru Ziarul de Gardă că textul respectiv a fost scos din context și a generat confuzie. „Am cerut Ministerului Infrastructurii să formuleze mai clar articolul, pentru a evita speculațiile”, a declarat Grădinaru.

Astfel, în forma finală votată în martie 2025, articolul a fost completat cu un alineat care prevede clar că:„Persoanele fizice pot executa lucrări de construcții, reconstrucții, reparații sau desființare sub supravegherea unui diriginte de șantier atestat, la case individuale de până la 3 etaje, pe terenuri aflate în proprietate privată și destinate unei sau două familii, precum și la anexele gospodărești ale acestora.”

Dirigintele de șantier este persoana care monitorizează respectarea normelor tehnice de construcție pe durata execuției lucrărilor. Poate fi o persoană fizică sau juridică, însă este obligatoriu să dețină un certificat de atestare tehnico-profesională. Potrivit expertului tehnic Sergiu Bejan, rolul diriginților este crucial pentru siguranța construcțiilor: „Ei aduc o notă de calitate. Cunosc exact cât beton, câtă armătură e necesară, oferă consultanță și monitorizează lucrările.”

Pentru a fi atestați, diriginții trebuie să aibă studii superioare în domeniu și cel puțin trei ani de experiență în execuția lucrărilor. Atestarea se face de o comisie specializată din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care emite certificate oficiale și legitimații. Până la 31 martie 2025, în Republica Moldova erau înregistrați 1018 diriginți de șantier.

Expertul Alexei Boșneaga a explicat că introducerea acestei prevederi era necesară, pentru că țara noastră se află într-o zonă seismică, ceea ce „crește riscurile ca o casă construită necalitativ să se dărâme”, nu doar provocând pagube materialele, dar afectând și sănătatea oamenilor care locuiesc în acel imobil.

„Noi ne aflăm într-o zonă seismică. În ultimii ani acțiunile seismice s-au activat, la fel și alte calamități naturale, ca alunecările de teren. Și este o problemă. Este necesar ca construcțiile mici să fie mai sigure. (…) De aceea este o variantă foarte bună ca diriginții tehnici să monitorizeze executarea calitativă a lucrărilor”, a remarcat Boșneaga.

Proiectul de lege, elaborat de deputații Vasile Grădinaru, Alexandr Trubca, Boris Marcoci și Larisa Voloh, a fost motivat de necesitatea alinierii legislației naționale la noul Cod al urbanismului și construcțiilor, intrat în vigoare la 30 ianuarie 2025. Totuși, valul de postări care anunțau că persoanele fizice nu mai pot construi case au alimentat confuzia publică.

Autorii legii au subliniat că aceste afirmații sunt false, generate de o interpretare eronată a unui articol din Cod.

Sursă: www.zdg.md
Susțineți financiar proiectul nostru