piatasud.md

Premierul Dorin Recean a solicitat respectarea strictă a termenelor pe șantierul de construcție a liniei electrice Vulcănești-Chișinău

Premierul Dorin Recean a solicitat respectarea strictă a termenelor pe șantierul de construcție a liniei electrice Vulcănești-Chișinău

Realizarea unuia dintre cele mai mari proiecte de infrastructură ce va spori securitatea și independența energetică a Republicii Moldova – construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău – a fost evaluată de prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul vizitei în raionul Vulcănești. 

Premierul a mers la șantierul de lucru împreună cu ministrul Energiei, Dorin Junghietu, unde a discutat cu echipa ce implementează proiectul.

„Vrem să ne asigurăm că totul decurge conform planului, lucrările se vor extinde concomitent în mai multe regiuni, iar numărul echipelor de muncitori va fi suplimentat. Săptămâna aceasta a fost dat startul lucrărilor în raionul Cimișlia și avem nevoie de mai multă viteză”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Linia de tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești de 400 kV urmează să fie finalizată până la sfârșitul acestui an și va oferi posibilitatea de a importa curent din România, ocolind regiunea transnistreană. Astfel, noua linie electrică va asigura o interconectare directă, sigură și stabilă între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

„Acest proiect va întări securitatea energetică a țării, va reduce riscurile de întrerupere a furnizării de energie și va elimina dependența de Kremlin, care a folosit energia ca pe o unealtă de șantaj”, a adăugat premierul. 

Lungimea totală a liniei va fi de 158 de kilometri și aproximativ 508 stâlpi pentru susținerea și întinderea conductoarelor. În prezent, lucrările se desfășoară pe o distanță de peste 70 de km în mai multe localități din UTA Găgăuzia, raioanele Leova, Taraclia, Cahul și Cimișlia. Totodată, contractorul a primit acces pentru extinderea lucrărilor în raionul Hâncești și în Vulcănești.

Lucrările sunt efectuate în cadrul proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, finanțat de Banca Mondială. Valoarea totală a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic (PDSE) este de 61 de milioane de euro, dintre care, pentru construcția liniei - circa 27 de milioane de euro. 

În cadrul proiectului, mai este modernizată Stația Electrică Chișinău de 330 kV și extinsă Stația Electrică Vulcănești de 400 kV. Prin aceste două stații, linia electrică va fi racordată, până la sfârșitul anului curent, la infrastructura ÎS „Moldelectrica”.

ziuadeazi.md