Serviciul Vamal al Republicii Moldova a desfășurat, în premieră, un forum de amploare dedicat partenerilor internaționali, în cadrul căruia au fost prezentate prioritățile de cooperare vamală și asistență internațională necesare modernizării sistemului vamal.
Evenimentul, organizat cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională prin intermediul Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova, a reunit oficialități de rang înalt, inclusiv pe Președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, secretarul general al Guvernului, domnul Artur Mija, Ministra Finanțelor, doamna Victoria Belous, reprezentanți ai corpului diplomatic, circa 120 de delegați din partea partenerilor internaționali, precum și reprezentanți din conducerea instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova. În cadrul evenimentului desfășurat în format hibrid, au avut ocazia să participe la dialog atât participanții din sală, cât și cei conectați online.
Gazda evenimentului, directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, a prezentat noua viziune strategică pe termen lung, precum și prioritățile de cooperare vamală și asistență internațională pentru modernizarea autorității vamale, în corelare cu standardele internaționale.
În discursul său, Alexandru Iacub a subliniat că, necesitatea de transformare instituțională a crescut semnificativ odată cu inițierea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și angajamentele asumate, care, în mare măsură, țin de alinierea la directivele europene în domeniul vamal:
„În prezent, Serviciul Vamal este într-un proces amplu de transformare instituțională, cu o nouă viziune strategică, iar aceste reforme structurale și instituționale necesită inclusiv sprijin din partea partenerilor de dezvoltare, pentru a susține și accelera procesul de modernizare și digitalizare a autorității vamale, în contextul provocărilor actuale. Am deplina convingere că această reuniune de nivel înalt va marca o nouă etapă în parteneriatele noastre de cooperare, prin susținerea inițiativelor care vor consolida potențialul sistemului vamal național”.
De asemenea, în cadrul evenimentului, a fost prezentat conceptul proiectului „NextGen”, care urmărește recrutarea celor mai buni absolvenți ai universităților. Proiectul va include stagii de formare și dezvoltare profesională în cadrul autorității vamale, oferirea de burse, iar la finalizarea stagiilor, cei mai performanți tineri vor avea oportunitatea de a-și începe cariera profesională în cadrul instituției. Astfel, proiectul „NextGen” își propune să valorifice potențialul tinerilor și să contribuie la crearea unei noi generații de funcționari vamali integri și profesioniști.