piatasud.md

Prețuri mai mari la lemnele de foc în acest an: „Moldsilva” anunță vânzarea a 240 de mii de metri steri

Prețuri mai mari la lemnele de foc în acest an: „Moldsilva” anunță vânzarea a 240 de mii de metri steri

Agenția de Stat „Moldsilva” planifică să pună în vânzare aproximativ 240 de mii de metri steri de masă lemnoasă. În acest an prețurile la lemnele de foc s-au majorat cu 10 la sută comparativ cu anul trecut, iar oamenii susțin că acestea sunt prea mari, transmite moldova1.md.

Unii cetățeni spun că au început să facă focul de la începutul săptămânii, cei din sate afirmă că pun pe sobe tot ce au prin gospodărie, tizic, ciocleji sau lemne. Unii însă cred că lemnele sunt prea scumpe și mai așteaptă până prin noiembrie - decembrie.

Seara când e rece cum să nu facem focul. Am procurat lemne, ne pregătim de iarnă. Noi tăiem lemne la pădure și le cumpărăm de acolo”.

Nu facem focul pentru că lemnele sunt scumpe, o să încălzim soba în decembrie. Până atunci o să ne băgăm sub plapumă. Am cumpărat un pic de lemne, dar nu îmi ajung”.

„Lemne nu avem. O să facem focul în luna decembrie când o să cadă zăpada, până atunci o să răbdăm frigul. Ne învelim cu plapumă de lână. Dacă o să adunăm bani, o să cumpărăm lemne”.

Prețul pentru un metru ster de lemne în acest an variază de la 750 de lei până la 1250 de lei, a declarat reprezentantul Agenției de Stat „Moldsilva”, Valeriu Cibotaru. Potrivit lui, persoanele care doresc să cumpere lemne de foc trebuie să se adreseze la cel mai apropiat ocol silvic, care va comercializa masa lemnoasă necesară și va elibera o factură fiscală.

Pentru speciile moi și rășinoase prețul este de la 370 până la 750 de lei pentru un metru ster. Din lemnul de foc disponibil principalele specii tari sunt stejarul, frasinul, cireșul, frasinul, arțarul, salcâmul, ulmul. Din speciile moi sunt disponibile salcia, plopul și teiul, iar din specii rășinoase avem molidul, bradul și pinul”, susține Valeriu Cibotaru.

Agenția de Stat „Moldsilva” a scos în vânzare 139 de mii de metri steri, iar alți 100 de mii vor fi tăiați până la sfârșitul lunii decembrie.

Înainte de a începe sezonul rece, pompierii le recomandă cetățenilor să își doteze locuințele cu detectoare de fum, să înlăture fisurile de pe sobe, să nu folosească benzină sau gaz lampant atunci când aprind focul. Din cauza utilizării sobelor defectate, de la începutul anului 2024 până în prezent au fost înregistrate 1242 de incendii, în urma cărora 18 persoane au decedat.

ziuadeazi.md