Prețurile alimentelor, atât în SUA, cât și la nivel mondial, sunt din nou în creștere, din cauza fenomenelor meteorologice care au afectat producția sau a stocurilor scăzute. Impunerea de noi tarife pentru importuri, promisă de Trump, ar putea duce la reaccelerarea inflației, scrie jurnal.md.
Chiar și înainte ca inflația să ia amploare, prețurile alimentelor au fost mult timp supuse fluctuațiilor, ca urmare a fenomenelor meteorologice, a randamentului culturilor, a bolilor, a războaielor, a blocajelor din lanțul de aprovizionare, a creșterii cererii sau a altor perturbări temporare, scrie CNN într-o analiză citată de Biziday. În prezent, în SUA, rata inflației la produsele din magazine se situează la cel mai ridicat nivel din ultimul an, deși este departe de vârful atins în 2022, de 13,5%.
CNN a prezentat evoluția prețurilor unor alimente de bază sau populare. Astfel, în cazul ouălor, prețul s-a majorat, în ritm anual, cu 37%, din cauza unei epidemii de gripă aviară, în luna sărbătorilor, când ouăle sunt la mare căutare. Recent, Departamentul american al Agriculturii a redus estimările privind oferta și a majorat-o pe cea legată de prețuri, în 2025.
În privința cărnii de vită, prețul a crescut cu 5% în ritm anual, în condițiile în care efectivele de bovine din SUA se află la cel mai scăzut nivel din ultimele șapte decenii. Din cauza secetei și a altor costuri în creștere, se preconizează că numărul acestora va rămâne scăzut, cel puțin anul viitor.
În cazul sucului de portocale, prețul stocurilor congelate a urcat cu 17%, iar cel al sucului proaspăt cu 3%. Producția de citrice a fost afectată, în special, de uragane, vreme rea și înverzirea citricelor, o boală a plantelor. Brazilia, care furnizează aproximativ 30% din sucul de portocale importat de Statele Unite, a avut cea mai proastă recoltă din ultimele decenii.
Un alt produs popular este cafeaua, care s-a scumpit cu 2% în ritm anual, din cauza perioadelor de secetă, dar și de inundații, din Brazilia, un mare exportator. Boabele de cafea Arabica, care reprezintă majoritatea producției globale de boabe de cafea, s-au vândut săptămâna trecută la prețul record de 3,44 dolari pe jumătate de kilogram.
În schimb, prețul ciocolatei s-a dublat în ritm anual. CNN arată faptul că, în ultimii trei ani, o serie de fenomene meteorologice nefavorabile au afectat regiunile din Africa de Vest, responsabile pentru peste 70% din oferta mondială de cacao. Fabricanții de dulciuri au reacționat micșorând dimensiunea produselor, modificând rețetele sau aducând pe piață produse care nu conțin ciocolată.
Până în noiembrie, prețurile produselor alimentare au crescut cu 1,6% în SUA, față de anul precedent, sub inflația generală (care a accelerat la 2,7%) și la o medie înregistrată în perioada 2008-2019, conform datelor Biroului de Statistică a Muncii.
Săptămâna trecută, Donald Trump a declarat că speră să reducă prețurile la alimente, prin creșterea producției interne de petrol, ceea ce ar reduce costul carburanților și al transporturilor de bunuri, costuri reflectate în prețul final al produselor sau serviciilor.
Totuși, economiștii și firmele au avertizat că, dacă președintele ales va impune tarife de până la 25% pentru importurile din Canada și Mexic, și va recurge la deportarea în masă a imigranților ilegali, atunci ar putea duce la o creștere a prețurilor la alimente și la o reaccelerare a inflației generale.